EUEurópa

„Orbán Viktor veszélyes provokációja” a „szuverenitásvédelmi” törvény a Riporterek Határok Nélkül szerint

rtl.hurtl.hu

2023. december 22. 15:28

A párizsi központú szervezet szerint az EU-nak szankcionálnia kellene a törvény miatt Magyarországot.

Közleményben ítélte el a múlt héten elfogadott „szuverenitásvédelmi” törvényt a párizsi központú Riporterek Határok Nélkül (RSF), írja a Media1. A szervezet szerint a rendelkezés „Orbán Viktor újabb veszélyes provokációja a független média ellen”, ami miatt az EU-nak szankciókat kell alkalmaznia az ország ellen.

Az RSF kiemelte: a Fidesz épp akkor fogadta el a szuverenitásvédelminek nevezett törvénycsomagot, amikor az Európai Unió intézményei megegyezésre jutottak az európai médiaszabadságról szóló törvényről. Megemlítették, hogy azt annak ellenére írta alá Novák Katalin köztársasági elnök, hogy több hazai tiltakozás volt ellene, mivel akár végzetesen el is lehetetleníthet újságírókat és médiavállalatokat.

A szervezet felszólította az EU-t, hogy lépjen az ügyben, és a 7. cikkely alapján alkalmazzon szankciókat Magyarország ellen.

A Riporterek Határok Nélkül arra is felhívta a figyelmet, hogy a Szuverenitásvédelmi Hatóság döntései jogi úton nem lesznek megfellebbezhetők, miközben az állam információkat gyűjthet be médiumok finanszírozóiról, nyomozásokat végezhet, és akár titkosszolgálati módszereket is alkalmazhatnak a kiszemelt médiumok ellen.

Korábban az USA kormánya is kritizálta a törvényt, amely ellen több független médium közös közleményben állt ki. Orbán Viktor viszont a minap arról beszélt: önfeljelentésnek veszi, ha a szuverenitásvédelmi törvényt kritizálják, mivel azt csak az támadja, aki külföldről kap pénzt.

Nyitókép: Kummer János / Getty Images

#Európa#riporterek határok nélkül#szuverenitásvédelmi törvény#provokáció#eu#szankció#média#orbán viktor

Címlapról ajánljuk