EUEurópa

Orbán Balázs: Magyarországnak még 75 alkalma lesz megakadályozni Ukrajna EU-tagságát

rtl.hurtl.hu

2023. december 17. 17:06

A miniszterelnök politikai igazgatója szerint még nem dőlt el a kérdés.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója a Kossuth rádió vasárnapi műsorában beszélt arról, hogy Orbán Viktor nem vétózta meg az EU-csúcson azt, hogy az unió megkezdje a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával, hanem inkább elhagyta a termet a szavazás idejére – állítólag azért, mert különben elvehették volna Magyarország vétójogát. A politikai igazgató azt mondta az MTI szerint:

Ukrajna európai uniós csatlakozásának kérdése bizonyosan nem dőlt még el, csak az, hogy az ügyben nincs egység az EU-n belül, ez az egység megszűnt.

Szerinte az európai uniós csúcstalálkozón Magyarország egyértelműen jelezte, hogy nem ért egyet Ukrajna csatlakozásával, jelen feltételek mellett a csatlakozási tárgyalások megkezdését elhibázottnak, korainak, indokolatlannak, előkészítetlennek gondolja.

Hozzátette: a huszonhat tagállam viszont ragaszkodott ahhoz, hogy egy pozitív jelzést kell küldeni Ukrajnának, továbbá arra hívták fel a figyelmet, hogy a csatlakozási tárgyalások hosszú időt vesznek igénybe.

Arról is beszélt, hogy az ő számításai szerint „legalább 75 olyan pont van még, amelyben egyhangú döntéshozatalra van szükség, tehát Magyarország hozzájárulása nélkül a folyamat nem tud továbbmenni, illetve a legvégén a magyar parlamentnek is ki kell mondania a döntő szót”.

Cikkajánló: Inkább „a többség zsarnoksága”? – meddig maradhat meg az EU-s vétójog, amellyel Magyarország kritikusai szerint rendre visszaél?

Emlékeztetett: az európai uniós alapszerződés a napnál is világosabban fogalmaz, mert az EU-t bővíteni csak a tagállamok beleegyezésével lehet, máshogy nem, és Magyarország jogát sem tudják semmilyen eljárási szabállyal bizonyos mértéken túl korlátozni.

Jelezte: „Magyarország kész az ezzel kapcsolatos tárgyalásokra, de vannak feltételeink”, utalva Ukrajna csatlakozására és a megnövekedett kamatterhek miatti extra finanszírozás biztosítására. Szerinte nem lehet egyrészt „a magyar emberek pénzét nem lehet Ukrajnának odaadni”, másrészt Ukrajna finanszírozásával kapcsolatban le kell folytatni egy stratégiai vitát, hiszen az eddigi stratégia szerinte megbukott.


Nyitókép: Hegedüs Róbert / MTI

#Európa#orbán balázs#ukrajna#csatlakozás#vétó#eu#tárgyalás

Címlapról ajánljuk