EUEurópa

Politico: Az EU lerombolja az Orbán-mítoszt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 15. 9:23

Ukrajna uniós csatlakozási tárgyalásainak megnyitásáról szóló történelmi döntéssel sikerült átugrani a magyar miniszterelnök megkerülhetetlennek látszó alakját.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, két fontos fejlemény történt csütörtökön Brüsszelben, az Európai Tanács maratoni hosszúságú ülésén:

  • Az Európai Tanács 26 igen szavazattal úgy döntött, hogy megkezdődhet Ukrajna és Moldova csatlakozási tárgyalása – erre úgy kerülhetett sor, hogy Olaf Scholz német kancellár javaslatára Orbán Viktor kivonult az ülésteremből, így a huszonhetedikként gyakorlatilag tartózkodott: nem szavazott és nem is vétózott.
  • Ezután viszont kétszer is vétózott a magyar miniszterelnök az Ukrajnának szánt EU-s pénzekkel kapcsolatban: nemet mondott az Oroszországgal hadban álló országnak szánt uniós gyorstámogatásra, és nemet mondott az Európai Unió hétéves költségvetésének felülvizsgálatára is, amiben szintén szerepel Ukrajnának nyújtandó uniós segély.

A Politico helyzetelemzése szerint az EU vezetői csütörtökön sikeresen megkerülték Moszkva legfőbb unióbeli szövetségesét, azzal, hogy sikerült megszavazni Ukrajna EU-s integrációja felé vezető csatlakozási tárgyalások megkezdését.

„Két engedmény egy csúcson túl sok lett volna” – mondta egy uniós tisztviselő arról, hogy csütörtök éjjel Orbán kétszer is vétózott. Mark Rutte holland miniszterelnök pénteken kora reggel újságíróknak azt mondta, optimista a költségvetési megállapodás januárra halasztott tárgyalásaival kapcsolatban.

Történelmi pillanat, amivel Orbán nem tudott szembeszállni

Az EU jövőbeni bővítéséről szóló döntés kulcsfontosságát jelzi, hogy Charles Michel, az Európai tanács elnöke szokatlan módon személyesen jelent meg a brüsszeli tudósítók hada előtt, arról beszélve, hogy történelmi pillanat volt a szavazás.  

A Politico szerint Brüsszel mindezzel Kijevnek, Moszkvának és Washingtonnak is üzent: az EU továbbra is támogatja Ukrajnát, és közelebb húzza a blokkhoz – még akkor is, amikor az Egyesült Államok saját segélycsomagjának megszavazásával küszködik a Kongresszusban, Ukrajna pedig a csatatéren beállt patthelyzeten igyekszik túllépni.

Az EU vezetői a brüsszeli csúcstalálkozó első napján élét vették Orbán hetek óta tartó heves fenyegetéseinek, amik szerint megvétóz minden Ukrajnával kapcsolatos döntést az Európai Unión belül. Az Európai Tanács csütörtöki előtt néhány magas rangú EU-tisztviselő és diplomata úgy értékelte, hogy Orbán Ukrajnával kapcsolatos vehemens álláspontjában sok a színpadiasság.

„Egy olyan kis ország, mint Magyarország politikailag nem tud sokat tenni azért, hogy valóban szembeszálljon egy ilyen fontos döntéssel” – mondta egy uniós diplomata.

A befagyasztott uniós források megszerzéséért küzdve Orbán Viktor korábban többször is határozottan leszögezte, hogy nem támogatja Ukrajna uniós csatlakozását. A jelek szerint csütörtökön a magyar kormányfő önként feladta ezt az Ukrajnával kapcsolatos vétóját.

Visszaharaphat Orbán

Az EU vezetői és diplomatái tagadták, hogy bármiféle kompromisszumot kötöttek volna Orbánnal, noha a jogállamisági problémák miatt befagyasztott uniós források újbóli megnyitása arra utal, hogy Orbánnak sikerült engedményeket kicsikarni.

Ráadásul Ukrajna uniós tagságához vezető úton, Orbán még számos ponton beavatkozhat a még hátralévő, egyhangúságot igénylő lépésekbe.

„Tiszta gyötrelem lesz, és valószínűleg visszatér hogy belénk harapjon” – mondta egy EU-tisztviselő. „De legalább túljutottunk ezen, még ha kissé szürreális módon is.”

Az RTL Híradó helyszíni tudósítása az uniós csúcsról:


Nyitókép: European Union

#Európa#orbán viktor#európai tanács#ukrajna#eu-csatlakozás#vétó

Címlapról ajánljuk