EUEurópa

Európában készült terrortámadásra a Hamász

rtl.hurtl.hu

2023. december 14. 20:18

Négy embert tartóztattak le, akik a vád szerint zsidó intézményeket vettek volna célba.

Letartóztattak három embert Németországban, egyet pedig Hollandiában, akik az vádak szerint a Hamász határokon átívelő terrortervét próbálták végrehajtani: a terrorista szervezet zsidó intézmények ellen szervezett terrortámadásokat Európában, írja a Guardian.

Ezzel párhuzamosan a helyi hatóságok Dániában is letartóztattak három embert, akik ellen más terrorgyanús ügyek miatt nyomoznak – ám ők is a Hamászhoz kapcsolhatók. A német szövetségi ügyészség szerint a Berlinben és Rotterdamban letartóztatottak „hosszú ideje a Hamász tagjai voltak”, és „korábban is részt vettek a Hamász külföldi műveleteiben”.

A csoport egyik tagját, akit Abdelhamid Al A-ként azonosított az ügyészség, azzal vádolják, hogy „már 2023 tavaszán is egy földalatti fegyverszállítmányt keresett Európában” a Hamász libanoni vezetőinek parancsára. Az ügyész szerint „a fegyvereket Berlinbe szállította volna, és felkészült volna arra, hogy potenciálisan zsidó intézményeket támadjon meg Európában”.

Az eddigi jelentések szerint a terrorterv nem volt túlságosan előrehaladott állapotban. Ahogy mi is beszámoltunk róla, múlt héten Ylva Johansson uniós belügyi biztos arra figyelmeztetett: hatalmas a terrortámadások veszélye az Európai Unióban a következő ünnepi szezonban a társadalom polarizációja, és az Izrael-Hamász háború által kiváltott indulatok miatt.

Nyitókép (illusztráció): Getty Images

#Európa#terrortámadás#Hamász#terv#németország#hollandia#fegyver

Címlapról ajánljuk