EUEurópa

Először született jelentés az EU mentális egészségéről – ez derült ki belőle

rtl.hurtl.hu

2023. december 12. 16:50

Egyre romlik az európaiak mentális állapota.

Az Európai Parlament tagjai kedden megszavaztak egy jelentést, amely az EU polgárainak mentális egészségét mérte fel, és amely nagyobb mértékű közvetlen uniós finanszírozást sürget az ezzel kapcsolatos projektekre, írja az EurActiv.

A Sara Cerdas megbízott által készített jelentést a képviselők túlnyomó többsége támogatta: 482-en szavaztak mellette, 94-en ellene, 32-en pedig tartózkodtak. A jelentés hétfői bemutatóján Cerdas arról beszélt: „Bárki találhatja magát sebezhető állapotban, életében bármikor. Ezért ez a jelentés segít, hogy azonosítsuk, milyen társadalmi folyamatok befolyásolják a mentális egészséget, és azokat a csoportokat, illetve az olyan helyzetben lévő embereket, akik különösen kitettek a veszélyeknek. Továbbá konkrét tetteket is javaslunk a probléma kezelésére”.

A mentális egészség az évek során egyre komolyabb figyelmet követelő üggyé vált, a koronavírus-járvány miatt pedig különösen fontos lett. Az Európai Bizottság szerint minden hatodik EU-s polgár küzdött valamilyen mentális betegséggel a járvány előtt, tavaly viszont már minden második.

A Bizottság szerint a mentális egészség terén tanúsított „tétlenség” évi 600 milliárd eurójába kerül az EU-nak.

Nyitókép: Getty Images

#Európa#mentális egészség#jelentés#eu#szavazás#covid#európai parlament#európai bizottság

Címlapról ajánljuk