EUEurópa

Eldöntötték: érkezhetnek az EU-s források Magyarországa

rtl.hurtl.hu

2023. december 8. 14:43

Varga Mihály szerint rábólintottak az unió pénzügyminiszterei a módosított helyreállítási tervre. Mutatjuk, mennyi pénz jön.

Az uniós pénzügyminiszterek elfogadták Magyarország módosított helyreállítási tervét, újabb akadály hárult el a hazánknak járó források folyósítása elől, jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter Brüsszelben pénteken az MTI szerint.

Varga Mihály az uniós tagországok pénzügyminisztereit tömörítő tanács (Ecofin) ülését követően magyar újságíróknak nyilatkozva kiemelte: mindez azt jelenti, hogy

a helyreállítási terv az 5,8 milliárd eurós vissza nem térítendő támogatáson felül hivatalosan is kiegészült egy 3,9 milliárd eurós hitelrésszel, valamint egy 0,7 milliárd eurós, szintén vissza nem térítendő kerettel a REPowerEU tervből.

Korábban már Navracsics Tibor is arról beszélt, hogy Magyarország mintegy 380 milliárd forintnyi előleget kaphat a helyreállítási alap hitelrészéből. Azonban ő a pénz többi részletével kapcsolatban nem volt ilyen optimista.

Azelőtt az RTL Híradónak nyilatkozó gazdasági elemző azt mondta: Orbán Viktornak nagy szüksége van az uniós pénzre, mert a magyar költségvetés gyakorlatilag tarthatatlan enélkül.

Nyitókép fotó:  Pier Marco Tacca / Getty Images
Nyitókép szerkesztés: rtl.hu

#Európa#helyreállítási alap#varga mihály#pénzügyminiszter#eu#pénz#utalás

Címlapról ajánljuk