EUEurópa

Navracsics Tibor: 380 milliárd forintnyi előleg jön az EU-tól, de a pénz többi részével lehetnek gondok

rtl.hurtl.hu

2023. november 28. 20:35

Csak az előleggel kapcsolatban optimista a miniszter.

Magyarország mintegy 380 milliárd forintnyi előleget kaphat a helyreállítási alap hitelrészéből, mondta Navracsics Tibor az InfoRádió Aréna című műsorában, majd később hozzátette: az uniós pénz többi részével kapcsolatban már egyáltalán nem ilyen optimista.

A most érkező összeg az Energiaügyi Minisztérium által készített nemzeti terv alapján használható fel, elsősorban energetikai projektekre: energiatakarékosságra, lakossági megújulóenergia-pályázatokra, hálózatfejlesztésre.

Arról is beszélt, hogy függőben van a helyreállítási alap vissza nem térítendő részének a 2300 milliárd forintja, illetve a hétéves keretköltségvetés tízezer milliárdos kohéziós forrásainak egy része. Szerinte a megállapodás az igazságtszolgáltatás függetlenségét megkérdőjelező „kifogások” miatt csúszik.

Azt mondta: „Egyre csökkenő számban kapunk kérdéseket a bizottságtól, legutóbb kettőt, és igyekszünk gyorsan megválaszolni, és abban bízunk, hogy az év vége előtt dönt az Európai Bizottság arról, hogy eleget tettünk a követelményeinek, így a horizontális feljogosító feltételeknek is megfelelünk, és hozzáférhetünk a pénzekhez. A jogállamisági-feltételességi eljárásban már nem bízom ennyire a megegyezésben”. Hozzátette:

Egy tárgyalássorozatban az utolsó pillanatban is meg lehet állapodni, ha van politikai akarat. A bizottságnál most nincs politikai akarat a megállapodásra, és amíg ez így lesz, addig nem lesz megállapodás. Május-június környékén volt egy fordulat, addig haladtunk az általam javasolt metódus szerint az egyszerűbb ügyektől a bonyolultabbak felé. Nyáron azonban a bizottság egy új tárgyalási elvvel állt elő: semmi sincs megoldva, amíg minden nincs megoldva.

Korábban az RTL Híradó arról számolt be, hogy Navracsics Tibor szerint Johannes Hahn démonokkal viaskodik. Az uniós biztos ugíanis azt mondta: a bizottság nem tárgyal a magyar kormánnyal a támogatásokért cserébe elvárt reformokról, hanem továbbra is a feltételek teljesítését várja. Gulyás Gergely miniszter szerint pedig a bizottság zsarolni próbálja Magyarországot. A DK szerint csupán arról van szó, hogy az Európai Bizottság nem enged az eredeti feltételekből.

Nyitókép: Komka Péter / MTI

#Európa#navracsics tibor#eu#pénz#minisztérium#helyreállítási alap

Címlapról ajánljuk