EUEurópa

Az Európai Unió is segített: megérkezett a Tisza vize Debrecenbe

rtl.hurtl.hu

2023. november 28. 19:10

Papp László polgármester történelminek nevezte a pillanatot.

A Keleti-főcsatornán és mintegy 15 kilométer csővezetéken, valamint a Tócó-patakon keresztül megérkezett a Tisza vize Debrecenbe: kedden a Vezér utcai víztározóból néhány üvegpalackot már Tisza-vízzel töltöttek meg a vízügyi szakemberek, jelentették be a projektzáró rendezvényen az MTI szerint.

Papp László (Fidesz-KDNP) polgármester történelminek nevezte a pillanatot, a Tisza vize ugyanis a város

hatalmas zöldfelületeinek hosszú távú fenntartása, megóvása szempontjából óriási jelentőségű.

A Civaqua-program több mint 15,7 milliárd forintos európai uniós és hazai forrásból megvalósított első ütemének befejezésével megtörtént a Debrecen nyugati részén fekvő Tócó vízfolyás felelős szakaszának revitalizációja, új életre keltése.

A program folytatódik: a második ütemben a Nagyerdő, a harmadikban az Erdőspusztákon lévő Fancsikai-tavak és a Vekeri-tó vízpótlása oldódik meg - jelezte a polgármester hozzátéve, hogy minden vízügyi beruházást jóléti fejlesztésekkel egészít ki a város.

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) főigazgatója megjegyezte: a Tisza vize megérkezésével már nem igaz a vízügyesek között korábban sokat idézett mondás, miszerint „Debrecen érdekes nagyvárosa Európának, nincs benne víz”.

A debreceni Vezér út térségében megépült egy 27 ezer köbméter térfogatú tározó. Ennek a létesítménynek az elsődleges funkciója, hogy jelentős csapadék esetén a Tócón érkező nagyobb vízhozamokat, belvízhullámokat visszatartsa, az alsóbb szakaszokat mentesítse. Mindemellett aszályos időszakban tartalék vízbázist jelent, valamint ökológiai, szociális és jóléti célokat is szolgál majd.

Nyitókép: MTI / Czeglédi Zsolt

#Európa#tisza#debrecen#Papp László#víz#eu#támogatás

Címlapról ajánljuk