EUEurópa

Budapestre jön Orbánt békíteni az Európai Tanács elnöke

rtl.hurtl.hu

2023. november 24. 7:05

Charles Michel el akarja kerülni, hogy kudarcba fulladjon a tagállamok vezetőinek december közepi találkozója.

Budapestre jön hétfőn az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács elnöke, Charles Michel, hogy Orbán Viktorral tárgyaljon – írja a Politico Brussels Playbook hírlevele.

A látogatást a Tanács szóvivője, Ecaterina Casinge erősítette meg, és azután kerül rá sor, hogy Michelnek írt levelében Orbán az Európai Unió Ukrajnával kapcsolatos politikájának aláásásával fenyegetett, közölve, hogy nem lehetséges döntést hozni a további segélyekről vagy Ukrajna EU-csatlakozásáról, amíg a tagállami vezetők nem tartanak „stratégiai megbeszélést” ez ügyben.

A Politicónak megszólaló uniós tisztviselők szerint Michel meg akarja akadályozni, hogy kudarcba fulladjon az uniós vezetők december közepi csúcstalálkozója, ezért megállapodásra akar jutni Orbánnal. A Politico emlékeztet: a magyar miniszterelnöktől nem újdonság, hogy hátráltatja az Európai Unió Ukrajnával és Oroszországgal kapcsolatos döntéshozatalát, de végül mindig beadja a derekát annak ellenére, hogy az EU több milliárd eurónyi kifizetést tart vissza Magyarország számára. Ezúttal azonban eltérő lehet a helyzet, ugyanis Orbánt felbátorodhat azon, hogy kétségessé válhat a Kijevnek nyújtott amerikai támogatás, és a harcmezőn sem sikerült jelentős előrelépést elérni.

Jelenleg úgy tűnik, hogy Orbán ellenállása miatt az EU-nak a jövő év elejére kell halasztania a hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával és Moldovával. Jó szándéka jeléül ugyanakkor az Európai Bizottság ígéretet tett arra, hogy 900 millió eurót szabadít fel Magyarország számára energiafüggősége csökkentésére. A Bizottság szóvivője, Eric Mamer ezzel kapcsolatban azt mondta: a testület a szabályoknak megfelelően jár el, az összeg kifizetésének nincsenek jogállamisági feltételei.

Nyitókép (archív): REUTERS/Yves Herman

#Európa#orbán viktor#Charles Michel#európai tanács#európai bizottság#ukrajna

Címlapról ajánljuk