EUEurópa

Az NDK utolsó örökségétől búcsúzik a berlini vasút

rtl.hurtl.hu

2023. november 12. 10:06

Vasárnap utazhatnak utoljára a „kólásdobozokkal”.

Végleg lezárul egy korszak Berlinben: a német főváros gyorsvasútja, az S-Bahn elköszön az utolsó NDK-ban gyártott szerelvényektől.

A 485-ös sorozatú járműveket, amelyeket a város lakói „kólásdobozként” emlegettek, még akkor állították forgalomba, amikor Berlint fal osztotta két részre. A szerelvények vasárnap indulnak utolsó útjukra.

A Deutsche Welle azt írja, hogy a németek jelenleg teljes vasúthálózatuk modernizálásán fáradoznak, hogy energiahatékonyabbá tegyék a vasúti közlekedést, és hozzájáruljanak a klímavédelmi célkitűzésekhez. Az utóbbi időben gyakori késések és járattörlések ejtettek csorbát a Deutsche Bahn jóhírén, amiért részben a lassú és gyakran lerobbanó régi szerelvényeket okolják.

Ám amikor az 1970-es években a keletnémet vasút megrendelte a 485-ösöket a henningsdorfi gyárból, ahol a budapesti HÉV-szerelvények is készültek, a járművek igencsak modernnek számítottak könnyű alumínium borításukkal és a fékezésből származó energiát visszatápláló rendszerükkel. A teljes flotta azonban csak az 1990-es évek elejére állt munkába, amikor már folyamatban volt az újraegyesítés, és ekkor már egész Berlinben közlekedtek.

A régi szerelvényekből természetesen nem zúzzák be mindet: a város egy példányt adományoz a Német Műszaki Múzeum állandó kiállításához, több száz ülést pedig vasútrajongóknak, illetve azok számára értékesítenek, akik különleges bútordarabként vágynak rájuk.

Nyitókép: Volkreich/ullstein bild via Getty Images

#Európa#németország#ndk#berlin#s-bahn#vasút

Címlapról ajánljuk