EUEurópa

Hivatalosan is javasolta Ukrajna és Moldova felvételét az EU-ba az Európai Bizottság

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 8. 12:49

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elfogadták a 2023-as bővítési csomagot, amiben Ukrajna és Moldova felvételét javasolták az Európai Unióba.

Az Európai Bizottság szerint meg kell kezdeni a tárgyalásokat Ukrajna és Moldova EU-tagságról, jelentette ki szerdán Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke.

Az Európia Unió tavaly adta meg Ukrajnának a tagjelölti státuszt. A hivatalos csatlakozási tárgyalások megkezdésére vonatkozó ajánlás megnyitja az utat az orosz invázió ellen még mindig küzdő ország számára, hogy az európai blokk tagja legyen.

Az Európai Bizottság (EB) hivatalosan is azt javasolja, hogy az Európai Tanács (EiT) kezdje meg a csatlakozási tárgyalásokat Ukrajnával. „Az ukránok mélyre ható reformokat hajtanak végre az országukban. Felkészültek a csatlakozásra, még úgy is, hogy a totális orosz agresszió ellen harcolnak” – indokolták a döntést.


Az EB szerint Moldova is jelentős erőfeszítéseket tett a reformok terén, annak ellenére, hogy az ország demokráciája ellen folyamatos destabilizációs kísérletek zajlanak orosz irányból.

Az Európai Bizottság szerint mindkét országnak fel kell gyorsítania reformjaikat a kulcsfontosságú uniós területeken.

Ahhoz, hogy Ukrajnával és Moldovával megkezdődjenek a hivatalos tárgyalások az uniós csatlakozásról, de az EU tagállamai vezetőinek jóváhagyására van szükség. Az EU vezetői a decemberi brüsszeli csúcstalálkozón döntenek a Bizottság tervéről. Orbán Viktor korábban azt közölte, hogy meg fogja vétózni Ukrajna uniós csatlakozásról szóló tárgyalásokat, az ukrán nyelvtörvény miatt.

#Európa#európai unió#ukrajna#moldova#európai bizottság#ursula von der leyen#uniós csatlakozás

Címlapról ajánljuk