Földrengés: megérkezett Afganisztánba az EU-segélyszállítmányHamarosan további két humanitárius légi járat indul.
EUEurópa

Megérkezett Afganisztánba az EU első segélyszállítmánya a földrengés túlélőinek megsegítésére

rtl.hurtl.hu

2023. október 31. 12:44

Hamarosan további két humanitárius légi járat indul.

Földet ért Afganisztánban az Európai Unió első repülőgépe, amely segélyt szállított az ország nyugati részét a hónap elején sújtó földrengés károsultjainak támogatására, írja az MTI az Európai Bizottság tájékoztatása alapján.

A brüsszeli közlemény szerint az EU humanitárius légihídjának keretében indított és az afganisztáni Herát városában földet ért repülőgép 92 tonna alapvető higiéniai eszközöket és élelmiszert szállított a földrengés által érintett lakosság megsegítésére.

A mostanit a tervek szerint hamarosan további két humanitárius légi járat követi az olaszországi Brindisiből és Dubajból az afganisztáni Herát és Kabul célállomásokra - tájékoztattak.

A bizottsági közlemény idézi Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost, aki azt mondta: a közelmúltban pusztító afganisztáni földrengéssorozatot követően az EU kiterjesztette segítségnyújtását és támogatását a rászoruló afgán népre. Az EU gyors, konkrét és hatékony segítséget juttat a szolidaritás és elkötelezettség jegyében az újrakezdéshez - mondta.

Az Afganisztánt október 7-én sújtó földrengés után az EU humanitárius segélycsomagot hagyott jóvá, amely 2,5 millió eurós finanszírozást tartalmazott a helyszínen munkálkodó humanitárius partnerek számára, valamint természetbeni segítségnyújtásról egyezett meg az Európai Humanitárius Reagálási Kapacitáson keresztül egymillió euró értékben. 

A tervezett három légi járat költségeivel együtt az afganisztáni földrengésre adott uniós támogatás összesen 4,5 millió eurót tesz ki.

 A 6,3-as erősségű földrengés az ENSZ később összesített adatai szerint mintegy 2400 ember életét oltotta ki, és további 40 ezer embert érintett. Az Egészségügyi Világszervezet szerint Herát tartomány legalább tizenkét falujában több mint 600 ház dőlt össze vagy rongálódott meg.

Afganisztán súlyos humanitárius válsággal küzd, amióta a tálibok 2021-ben visszatértek a hatalomba, és ezt követően megvonták a nemzetközi segélyeket az országtól.

Nyitókép: Samir Mirwai/Anadolu via Getty Images

#Európa#afganisztán#földrengés#segélyszállítmány#herat#eu

Címlapról ajánljuk