Elkészült az Erdélyi-szigethegység útjaAz utolsó szakaszt is felavatták.
EUEurópa

Elkészült az Erdélyi-szigethegység útja

rtl.hurtl.hu

2023. október 31. 13:14

 Az utolsó szakaszt is felavatták.

Teljes egészében megnyitották a forgalom előtt hétfőn az Erdélyi-szigethegység legfontosabb Bihar és Kolozs megyei turisztikai látványosságait összekötő, európai uniós alapokól korszerűsített utat, írja az MTI az Agerpres hírügynökség alapján.

Most – az eredetileg tervezettnél néhány hónappal később – a látványos turistaút 56 kilométeres Bihar megyei szakasza készült el, miután az Erdélyi-szigethegység útjának 25 kilométeres Kolozs megyei szakaszát már májusban birtokba vehették az autósok.

Mircea Malan, a Bihar megyei tanács alelnöke az Agerpresnek elmondta: az út a Sebes-Körös szurdokát köti össze Belényessel (Beius), Biharfüred (Stana de Vale) érintésével. Olyan fontos turisztikai látványosságok közelében halad el, mint a biharfüredi Csodaforrás, a Jád völgyi Menyasszony fátyla vízesés, Jadolina-vízesés, a Jád-völgyi víztározó (Lesu) üdülőtelepe, Rév, vagy Sonkolyos.

A projekt összértéke 182 millió lej (14 milliárd forint), amit a 2014-2020-as Regionális Operatív Programon keresztül lehívott európai alapokból finanszíroztak. 

Az út Kolozs megyei szakaszát a megyei önkormányzat szintén európai alapokból újíttatta fel, a munkálatokat 2023 májusában adták át. Az út a Dregán-tó gátjának környékén köti össze a két megyét.

Nyitókép: Getty Images

#Európa#erdély#eu#támogatás

Címlapról ajánljuk