EUEurópa

Az EU nekimegy a gyerekekből gyilkosokat csináló kokaincsempészetnek

rtl.hurtl.hu

2023. október 19. 8:14

Egy sor kezdeményezést indít az Európai Unió a gyerekekből gyilkosokat csináló kokaincsempészet ellen. 

Az Európára leselkedő „egyik legnagyobb biztonsági veszélynek” nevezte a szervezett bűnözés által folytatott drogkereskedelmet Ylva Johansson – írta a Guardian. A belügyi biztos kiemelte, hogy egyre több fiatal kerül a kábítószerkereskedelem hálójába, és gyakorlatilag „gyerekkatonákká” válnak, akiket „radikalizálnak, és gyilkosokká nevelnek”.

Johansson egy múlt heti esetet emelte ki, amikor egy 16 éves kamaszt tartóztattak le egy huszonéves és egy hatvanéves nő megölése miatt Stockholmban. A fiúnál automata fegyver volt, és egy másik gyilkossággal is kapcsolatba hozták. A belügyi biztos közölte, hogy „ez csak a legutóbbi” olyan gyilkosság, amit gyerekek követtek el.

Johansson erről akkor beszélt, amikor az EU közzétett egy ütemtervet a kokain- és drogkereskedelem elleni küzdelemre. Ennek egyik eleme, hogy megakadályozzák, hogy a drogbandák gyerekeket csábítsanak a soraikba. A terv részeként növelnék az együttműködést az európai kikötői hatóságok között, hogy jobban fel tudjanak lépni a kokaincsempészek ellen, és szorosabb európai együttműködést alakítanának ki a bűnszervezetek elleni küzdelemre.

A hivatalos statisztikák szerint az emberölési ügyek fele kábítószerrel kapcsolatos az Európai Unióban, ahova ötször annyi kokain érkezik, mint egy évtizeddel korábban. Ahogy arról az rtl.hu tavaly decemberben már beszámolt, kokaintól fuldoklik Európa egyik legnagyobb kikötője, októberben pedig minden idők legnagyobb drogfogása volt Budapesten

Nyitókép: Egy 16 tonnnás kokainfogás egy része, amit Hamburg kikötőjében találtak, 2021-ben. Fotó: Zollfahndungsamt Hamburg/Handout via Reuters 

#Európa#eu#európai unió#kokain#kokaincsempészet#drogcsempészet

Címlapról ajánljuk