EUEurópa

Böröndi Gábor: A Magyar Honvédségben nincs helye szexuális zaklatásnak, bántalmazásnak

rtl.hurtl.hu

2023. október 9. 18:43

Böröndi Gábor vezérkari főnök szerint az új jogállási szabályok a szexuális bántalmazásokra is kitérnek. Arról is beszélt, hogy az Európai Uniótól is kapnak információkat az orosz-ukrán háborúról.

Interjút készített Böröndi Gábor vezérkari főnökkel a Szabad Európa, amelyben a svédek NATO-csatlakozása mellett az ukrajnai háború és a nukleáris fenyegetettség is szóba került. Ez utóbbi témakörben azt nyilatkozta:

A nukleáris fegyver bevetése egy viszonylag hosszú folyamat eredménye, megvan a maga eszkalációs spirálja. A NATO-nak van erre egy külön skálája. Ez alapján az elmúlt időszakban csekély mértékben nőtt egy atomfegyver bevetésének lehetősége, de – hangsúlyozom – ennek mértéke még mindig nagyon alacsony.

Hozzátette, hogy az ukrajnai háborúról a NATO és az EU is küld nekünk információkat. Szerinte a magyar hadsereg létszáma „jelenleg növekszik, a tiszti állományé stabil, az altiszteknél sok a belépő fiatal. Az idősebb kollégák esetében az a célunk, hogy további szolgálati lehetőséget biztosítsunk akár a területvédelmi erőknél akár a toborzásban, mert értékes szolgálatot ellátó kollégákról van szó, akiket meg kell becsülni.”

A svéd NATO-csatlakozásról azt mondta, hogy ez „elsősorban politikai kérdés. Én szakmai szempontból azt mondhatom, hogy a svéd hadsereg megfelelő állapotban van ahhoz, hogy NATO-tag legyen”. Ő úgy véli, Magyarország megbízható és elismert tagja a védelmi szövetségnek.

A honvédségnél történt szexuális zaklatásos ügyekről azt mondta: „Úgy gondolom, mindent megtettünk azért, hogy a hadseregen belül az érintettek számára megfelelő módon kezeljük ezeket az ügyeket. Szeretném leszögezni, hogy a Magyar Honvédségben nincs helye szexuális zaklatásnak, nincs helye bántalmazásnak. Ennek minden formáját elítéli és üldözi a katonai vezetés. Ez emberi és katonai alapelv. Az új jogállási szabályok erre külön ki fognak térni.”

Nyitókép: MTI / Kovács Tamás

#Európa#svédország#nato#Böröndi Gábor#eu#szexuális zaklatás#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk