EUEurópa

Leszavazták Magyarországot és Lengyelországot Brüsszelben, újabb lépés a migrációs rendelet felé

rtl.hurtl.hu

2023. október 4. 17:54

Egyelőre csak azokat a kereteket alakították ki, amely megalapozza a későbbi migrációs szabályozást, például a menekültek áttelepítését. Az uniós tagállamok közötti megállapodáshoz minősített többségre volt szükség, Magyarország és Lengyelország ellene szavazott.

Az Európai Unió tagállamainak brüsszeli nagykövetei megállapodásra jutottak az új közös európai menekültügyi és migrációs politika utolsó eleméről, a válsághelyzetekről szóló rendeletre vonatkozó tárgyalási mandátumukról, amely magában foglalja a migráció eszközként való felhasználásának meghatározását is – közölte szerdán a brüsszeli testület.

Ez az álláspont képezi majd a tanács elnöksége és az Európai Parlament közötti tárgyalások alapját. Az MTI tudósítása szerint az új jogszabály létrehozza azt a keretet, amelynek értelmében a migrációs válsághelyzetben lévő tagállamok szolidaritási hozzájárulást kérhetnek más uniós országoktól. Ez magában foglalja a migránsok más tagországokba való áttelepíthetőséget is, továbbá a szolidáris tagállamok átvehetik a menedékjogi elbírálások felelősségét más tagállamoktól, illetve pénzügyi hozzájárulással támogatnák a válsághelyzetben lévő országokat.

„E rendkívüli intézkedések és e szolidaritási támogatás a tanács engedélyéhez kötöttek, a szükségesség és az arányosság elvével összhangban, valamint a nem uniós állampolgárok és hontalanok alapvető jogainak teljes körű tiszteletben tartása mellett” – olvasható a testület sajtóközleményében.

Az uniós tagállamok közötti megállapodáshoz minősített többségre volt szükség, Magyarország és Lengyelország ellene szavazott.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke üdvözölte a megállapodást, hangsúlyozva, hogy a teljes paktumot az Európai Parlament jövő évi jogalkotási ciklusának vége előtt jóvá kell hagyni.

Nyitókép: Julien Warnand/MTI/EPA

#Európa#ursula von der leyen#európai unió#tagállamok#migráció#menekült

Címlapról ajánljuk