Császármorzsa, az osztrák klasszikus – így készül a pillekönnyű változat

rtl.hurtl.hu

2025. szeptember 21. 10:35

A császármorzsa – német nevén Kaiserschmarrn – az osztrák konyha igazi koronagyémántja. Ez a könnyű, karamellizált palacsintatészta nemcsak a hegyi hütték kedvence, hanem villámgyors, illatos desszert is, amely otthon is egyszerűen elkészíthető. Mutatjuk a trükköket, hogy a te morzsád is légiesen puha legyen.

Miért „császári”?

A legenda szerint Ferenc József osztrák császár egyik kedvenc édessége volt ez a rusztikus, mégis elegáns palacsintavariáció. Innen a név: Kaiser (császár) + Schmarrn (morzsa).

Hozzávalók (4 adag)

  • 4 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 375 ml tej
  • 250 g finomliszt
  • 1 csipet só
  • 3 evőkanál mazsola (elhagyható)
  • 3 evőkanál vaj a sütéshez
  • Porcukor a karamellizáláshoz és szóráshoz

Elkészítés lépésről lépésre

  1. Válaszd szét a tojásokat. A sárgákat keverd össze a cukorral, vaníliás cukorral, tejjel és liszttel, majd hagyd a tésztát 10 percig pihenni. Ha szereted, szórd bele a mazsolát.
  2. A fehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd a tésztába, hogy megőrizze a levegősségét.
  3. Melegíts fel egy nagy, tapadásmentes serpenyőt vajjal. Öntsd bele a tészta felét, és alacsony lángon süsd aranybarnára. Fordítsd meg (vagy negyedeld és úgy forgasd), majd a másik oldalát is pirítsd meg.
  4. Két villával tépd falatnyi darabokra, szórd meg porcukorral, és a forró serpenyőben karamellizáld. Tartsd melegen, amíg a második adagot is megsütöd.
  5. Tálald porcukorral meghintve, klasszikusan szilva- vagy almabefőttel, esetleg selymes vaníliaszósszal.
Császármorzsa, az osztrák klasszikus – így készül a pillekönnyű változat
Aranyló, karamellizált falatok porcukorral meghintve – a császármorzsa (Kaiserschmarrn) a bécsi kávéházak igazi klasszikusa, amely otthon is percek alatt elkészíthető.

Profi tippek a tökéletes császármorzsához

  • Levegősség: A siker titka a keményre vert tojáshab. Ha még lazább tésztát szeretnél, adj hozzá egy korty szénsavas ásványvizet.
  • Finom karamell: A végén ne sajnáld a porcukrot – az enyhe karamellréteg adja a jellegzetes ízt.
  • Sütőben is működik: Ha sok vendégre sütsz, öntsd a tésztát vastag falú, sütőbe tehető serpenyőbe, és 160 °C-on 30 perc alatt aranybarnára süsd, majd tépd darabokra.

Akár desszertként, akár édes főfogásként tálalod, a császármorzsa garantáltan ünneppé varázsolja a hétköznap estét is.

Ferenc József és Erzsébet királyné szerelme ma is milliókat bűvöl el. Ha lenyűgöz a császári udvar titokzatos világa és a Habsburgok drámája, akkor ne hagyd ki a Sisi-sorozat legújabb, 4. évadát! Már elérhető azRTL+ Premiumon – kattints, és merülj el a bálok, intrikák és szenvedélyek forgatagában, ahol a történelem és a romantika találkozik.

Fotó: Freepik