Császármorzsa, az osztrák klasszikus – így készül a pillekönnyű változat
2025. szeptember 21. 10:35
A császármorzsa – német nevén Kaiserschmarrn – az osztrák konyha igazi koronagyémántja. Ez a könnyű, karamellizált palacsintatészta nemcsak a hegyi hütték kedvence, hanem villámgyors, illatos desszert is, amely otthon is egyszerűen elkészíthető. Mutatjuk a trükköket, hogy a te morzsád is légiesen puha legyen.
Miért „császári”?
A legenda szerint Ferenc József osztrák császár egyik kedvenc édessége volt ez a rusztikus, mégis elegáns palacsintavariáció. Innen a név: Kaiser (császár) + Schmarrn (morzsa).
Hozzávalók (4 adag)
- 4 tojás
- 2 evőkanál cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 375 ml tej
- 250 g finomliszt
- 1 csipet só
- 3 evőkanál mazsola (elhagyható)
- 3 evőkanál vaj a sütéshez
- Porcukor a karamellizáláshoz és szóráshoz
Elkészítés lépésről lépésre
- Válaszd szét a tojásokat. A sárgákat keverd össze a cukorral, vaníliás cukorral, tejjel és liszttel, majd hagyd a tésztát 10 percig pihenni. Ha szereted, szórd bele a mazsolát.
- A fehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd a tésztába, hogy megőrizze a levegősségét.
- Melegíts fel egy nagy, tapadásmentes serpenyőt vajjal. Öntsd bele a tészta felét, és alacsony lángon süsd aranybarnára. Fordítsd meg (vagy negyedeld és úgy forgasd), majd a másik oldalát is pirítsd meg.
- Két villával tépd falatnyi darabokra, szórd meg porcukorral, és a forró serpenyőben karamellizáld. Tartsd melegen, amíg a második adagot is megsütöd.
- Tálald porcukorral meghintve, klasszikusan szilva- vagy almabefőttel, esetleg selymes vaníliaszósszal.
Profi tippek a tökéletes császármorzsához
- Levegősség: A siker titka a keményre vert tojáshab. Ha még lazább tésztát szeretnél, adj hozzá egy korty szénsavas ásványvizet.
- Finom karamell: A végén ne sajnáld a porcukrot – az enyhe karamellréteg adja a jellegzetes ízt.
- Sütőben is működik: Ha sok vendégre sütsz, öntsd a tésztát vastag falú, sütőbe tehető serpenyőbe, és 160 °C-on 30 perc alatt aranybarnára süsd, majd tépd darabokra.
Akár desszertként, akár édes főfogásként tálalod, a császármorzsa garantáltan ünneppé varázsolja a hétköznap estét is.
Ferenc József és Erzsébet királyné szerelme ma is milliókat bűvöl el. Ha lenyűgöz a császári udvar titokzatos világa és a Habsburgok drámája, akkor ne hagyd ki a Sisi-sorozat legújabb, 4. évadát! Már elérhető azRTL+ Premiumon – kattints, és merülj el a bálok, intrikák és szenvedélyek forgatagában, ahol a történelem és a romantika találkozik.
Fotó: Freepik