3 dolog, amiben a szilva legyőz minden más gyümölcsöt
2025. július 25. 6:51
Szezonja van, finom, és még az egészségünknek is jót tesz – a nyári hónapok egyik legkedveltebb gyümölcse, a szilva, nemcsak édességekben vagy lekvárként remekel, hanem a mindennapi étrendbe építve is számos pozitív hatással bír. Júliustól szeptemberig érik a hazai szilva, ilyenkor érdemes kihasználni a friss gyümölcs szezonját. Mutatjuk, miért.
A szilva nemcsak finom és sokoldalúan felhasználható, hanem igazi szupergyümölcs, amely támogatja a szív- és érrendszert, elősegíti az emésztést, erősíti a bélflórát, és még a gyulladásokkal is felveszi a harcot. Itt az idő, hogy beépítsük a napi étrendbe – akár frissen, akár aszalva, akár süteményként.
1. Támogatja a szív- és érrendszer egészségét
A szilva gazdag antioxidánsokban, melyek segítenek megvédeni a szervezetet a káros szabad gyökökkel szemben. Ezek az anyagok gyulladáscsökkentő hatással is bírnak, így hozzájárulhatnak a sejtkárosodás és krónikus betegségek megelőzéséhez.
A flavonoidok – köztük a szilvában is megtalálható antociánok – különösen hatékonyak lehetnek: nemcsak antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal bírnak, hanem egyes kutatások szerint még a memóriára is pozitív hatást gyakorolhatnak. Egy 2016-os összefoglaló tanulmány szerint a szilva rendszeres fogyasztása kedvezően befolyásolhatja a csontozatot, a szív- és érrendszeri egészséget, sőt akár az allergiás tüneteket is enyhítheti.
Emellett a szilva és a szilvalé segíthet a vérnyomás, a koleszterinszint, valamint a rossz LDL-koleszterin szintjének csökkentésében is.
2. Elősegíti az emésztést és támogatja a bélflórát
A szilva különösen a szárított formájában ismert emésztésserkentő hatásáról. Magas rosttartalma – különösen a pektin és cellulóz – elősegíti a bélmozgást és javítja az emésztést. Emellett természetes cukoralkoholt, szorbitolt is tartalmaz, amely szintén enyhe hashajtó hatással bír.
Kutatások szerint a szilva fogyasztása akár hatékonyabb is lehet a székrekedés kezelésében, mint egyes hagyományos hashajtók.
A szárított szilva és a belőle készült lé szintén segíthet az emésztési panaszok enyhítésében.
A szilva emellett hozzájárul az egészséges bélflóra fenntartásához is: fermentálható növényi vegyületei elősegítik az olyan jótékony baktériumok elszaporodását, mint a Bifidobacterium és a Lactobacillus. Ez a mikrobiom egyensúlyának javulásához vezethet, ami csökkentheti a gyulladásos folyamatok kialakulásának kockázatát és hosszú távon is hozzájárulhat a bélrendszer egészségéhez.
Ezek az élelmiszerek adják a leghatékonyabb védelmet az UV-sugarak ellen
3. Természetes gyulladáscsökkentő
A szilva sokféle másodlagos növényi hatóanyagot is tartalmaz, köztük az antociánokat, melyek a gyümölcs sötétlila színéért is felelnek. Ezek a flavonoidok nemcsak erős antioxidánsok, hanem hatékony gyulladáscsökkentők is lehetnek. Egyes kutatások szerint segíthetnek megelőzni olyan krónikus betegségeket, mint az ízületi gyulladás vagy a metabolikus szindróma.