Életmód

Elkaszált az Európai Gyógyszerügynökség egy új, az Alzheimer-kór elleni gyógyszert

rtl.hurtl.hu

2024. július 26. 19:50

Az EMA úgy találta, hogy Leqembi nevű gyógyszer feltüntetett mellékhatásai meghaladják az esetleges előnyeit.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) humán gyógyszerekkel foglalkozó bizottsága (CHMP) nem javasolja egy új, az Alzheimer-kór ellene kifejlesztett és a világ több országában, köztük az Egyesül Államokban már engedélyezett gyógyszer forgalomba hozatalát az Európai Unióban – írja az MTI.

A pénteken kiadott ajánlás indoklása szerint a német Eisai és a Biogen amerikai gyógyszergyártó által közösen kifejlesztett, Leqembi nevű gyógyszer feltüntetett mellékhatásai – amelyek között az agyvérzést is felsorolják – meghaladják az esetleges előnyeit.

A két cég máris bejelentette, hogy a döntés felülvizsgálatát fogják kérni.

A Leqembi segítségével végzett infúziós terápiát mind ez idáig az Egyesült Államokban, Kínában, Japánban és Izraelben engedélyezték.

A klinikai vizsgálatok szerint a Leqembi 27 százalékkal lassítja a kognitív funkciók hanyatlását a kór korai szakaszában lévő betegek esetében.

Európában mintegy hétmillió Alzheimer-kórban szenvedő emberről tudni, előrejelzések szerint pedig ez a szám 2050-re a duplájára nőhet.

Az EMA ajánlását hivatalosan az Európai Bizottságnak is el kell még fogadnia, amely azonban többnyire nem támaszt kifogást az uniós ügynökség döntései ellen.

Nyitókép: Getty Images/The Washington Post/Hannah Yoon

#Életmód#alzheimer-kór#leqembi#gyógyszer#Európai Gyógyszerügynökség#EMA

Címlapról ajánljuk