Életmód

Egyre több nő plasztikáztatja szeméremajkait a pornó miatt, és ez baj

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. június 18. 18:34

A pornófilmekben látottak hatására és a közösségi média nyomására sok nőben alakul ki elégedetlenség a nemi szerv kinézetével kapcsolatban.

Egy friss kutatás szerint több mint félmillió ausztrál nő esett át vagy tervezi hogy átesik olyan kozmetikai műtéten, amelynek célja a külső női nemi szerv kinézetének átalakítása, írja a New York Post.

A szeméremajkak plasztikáztatása Ausztráliában és világszerte az egyik leggyorsabban terjedő kozmetikai eljárás a fiatalok körében. A műtét a hüvelynyílás két oldalán lévő szeméremajkak szöveteinek részleges eltávolításával vagy átszabásával jár. Az ausztrál felmérés szerint ezen plasztikai műtéteknek csak töredékét végezték egészségügyi okból, a szeméremajkak méretének csökkentése a legtöbb esetben a pornófilmekben látottak és a közösségi médiában eluralkodó irreális testkép hatására történt.

A Real Bodies: Understanding and Celebrating Labia Diversity című jelentés elkészüléséhez meg is kérdeztek 1030 fő, 18 és 50 év közötti nőt a nemi szerveikkel kapcsolatos attitűdjükről. A legelégedetlenebbek a 18 és 24 év közötti válaszadók voltak: csaknem negyedük (23 százalék) azt mondta, hogy aggódik, boldogtalan vagy zavarban van szeméremajka kinézete miatt, 35 százalékuk pedig kifejezetten furcsának, gusztustalannak vagy csúnyának nevezte.

Minden tizedik válaszadó – ami több mint félmillió ausztrál ausztrálnak felel meg – azt nyilatkozta, hogy már átesett szeméremajak-plasztikán vagy fontolgatja azt. Közülük 46 százalék mondta azt, hogy döntését az interneten látott képek és videók befolyásolták.

A fiatal generáció 19 százaléka azt nyilatkozta, hogy pornófilmek révén szerzi meg a nemi szervének „kinézetéről” szóló információit. Minden nyolcadik válaszadó azt mondta, hogy halasztotta már el az orvosi látogatást azért, mert zavarban volt szeméremajkai megjelenése miatt, és 13 százalékuk mondta azt, hogy nagyon zavarja sőt, nem is hajlandó szexelni emiatt.

Egészségügyi szakemberek szerint az efféle kozmetikai műtét jelentős kockázattal jár, és nincs rá bizonyíték, hogy valóban javítaná az önbecsülést vagy a szexuális elégedettséget. A pornófilmekben látottak pedig többnyire nem tükrözik a valóságot: a filmek szereplői maguk is gyakran kozmetikai műtéteken estek át, nemi szervüket is sminkelik.

Az ausztrál egészségügyi szakemberek azt szorgalmazzák, hogy a kormány indítson felvilágosító kampányt az iskolákban a káros trend visszafordítása érdekében.

„Ha nem tudunk olyan szexuális és párkapcsolati oktatást nyújtani, amely magában foglalja az emberi testek valódi sokféleségét, nem csoda, hogy a fiatalok azt hiszik, hogy a pornófilmben látott nemi szervek a norma” – mondta Libby Payne párkapcsolati tanácsadó. „A pornóban és a közösségi médiában megjelenő irreális testnormák miatt egyre több fiatal aggódik, hogy a szeméremtestük nem elég szép, vagy a formája furcsa.”

„Egyre gyakrabban hallom, hogy szégyellik a testüket és aggódnak amiatt, hogy partnerük a pornófilmben látottakkal hasonlítja össze azt” – tette hozzá Payne, aki szerint sokkal többet kellene beszélni a szeméremajkak méretének, színének, szimmetriájának és alakjának sokféleségéről, és ünnepelni kellene a női nemi szerv változatosságát.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Életmód#egészség#női nemi szerv#plasztikai műtét

Címlapról ajánljuk