Életmód

Ikrek születtek egy thaiföldi elefántparkban, az anya rátámadt a második jövevényre

rtl.hurtl.hu

2024. június 12. 16:42

A gondozó, aki az elefántborjú segítségére sietett, megsérült.

Előbb egy nyolcvankilós hímet hozott a világra a thaiföldi Ajutthaja elefántparkjának egyik lakója, 18 perccel később pedig – a gondozókat is meglepve – egy hatvan kilogrammos nőstényt szült.

Az elefántoknál nagyon ritka, hogy egyszerre egynél több utód szülessen. A második elefántborjú világra jötte az anyát is összezavarta, annyira, hogy rátámadt a nem éppen apró jövevényre. Az újszülött nőstény segítségére egy gondozó sietett, aki az elefántbébi kimentése közben megsérült a bokáján – számolt be az AFP hírügynökség.

Az anya azóta mindkét elefántborját elfogadta. Az újszülöttek olyan kicsik, hogy a szoptatásukra egy különleges építmény segítségével van lehetőség, és fecskendő segítségével kiegészítő táplálékot is kapnak.

@noomintoon EP1 มารับขวัญน้อลช้างอายุ1วันฝาแฝดชายหญิงคู่แรกของโลก ขอให้หนูแข็งแรงๆทั้งคู่เลยน๊าา 🎂7.6.67 #ช้างแฝด #ช้างแฝดชายหญิงคู่แรกของโลก #elephant #elephantthailand ♬ Future - Official Sound Studio


Az elefántoknál mindössze a szülések egy százalékánál jön világra egyszerre több borjú, és még ritkább, hogy ezek különböző neműek legyenek. Az elefántikrek azonban a vadonban ritkán maradnak életben, mert az anyjuknak nincs elegendő teje ahhoz, hogy mindkettőjüket táplálja.

A megtámadott elefántborjú védelmében egyébként lehet, hogy a csorda többi tagja is beavatkozott volna, de félő, hogy közben agyontaposták volna az újszülöttet.

Az ajutthajai elefántpark nyolcvan lakója közül sokat korábban utcai kolduláshoz használtak, de ezt a gyakorlatot 2010-ben betiltották. A park elefántjai közül több turistákat visz a hátán a közeli látványosságokhoz, de több szervezet szerint ez stresszeli az állatokat, és sokszor bántalmazzák is az elefántokat a betanítás során.

#Életmód#thaiföld#elefánt#újszülött

Címlapról ajánljuk