Életmód

Mérgező anyagokat találtak az ízesített e-cigarettákban

rtl.hurtl.hu

2024. május 9. 14:40

Egy sor akut mérgező, egészségkárosító és irritatív vegyi anyagot tartalmaznak az ízesített, párologtatott e-cigi folyadékok egy új kutatás szerint.

Sok dohányos próbál meg elektromos cigaretta segítségével leszokni. A gyakran hallott állítással szemben, mely szerint az e-cigaretta hatékony módja a leszokásnak, számos tanulmány elemzése mutatta ki, hogy nem feltétlen ez az észszerű megoldás.

Az e-cigaretták és a hevített dohánytermékek nem égetik a dohányt, hanem 350 fok körüli hőmérsékletre hevítik és párologtatják a dohányt vagy a folyadékot. Ezek többsége nikotint tartalmaz, és a párát belélegzőt ugyanúgy függővé teheti, mint a dohányosokat. Egy friss kutatás ráadásul kimutatta:

a hagyományos dohánytermékekhez hasonlóan az e-liquidek is tartalmaznak egy sor mérgező anyagot, és hosszú távon ugyanolyan káros hatásai lehetnek.

Az elektromos cigarettákhoz használt folyadékok nemcsak nikotint tartalmaznak, hanem többek közt növényi glicerint, propilén-glikolt és különböző aromákat. A dublini RCSI Orvosi és Egészségtudományi Egyetem kutatócsoportja nemrég annak járt utána, hogy ezek az ízesített vegyi anyagok mit idéznek elő a szervezetben. A Scientific Reports című szaklapban publikált, a The Conversation című tudományos lapban megosztott tanulmányban a tudósok megvizsgáltak 180 féle e-liquid aromát, majd mesterséges intelligencia segítségével megjósolták, hogy milyen új vegyületek képződhetnek ezek párologtatása, majd belégzése során. A kutatók

számos veszélyes kemikáliát azonosítottak, köztük 27 „akut mérgező”, 153 „egészségkárosító” és 225 „irritatív” kategóriába sorolt vegyi anyagot.

Azt találták, hogy a gyümölcsízű, fiatalok körében népszerű folyadékokban – például az eper, a dinnye és az áfonya – a hevítés következtében illékony karbonilok keletkezhetnek. Ezek a vegyületek arról ismertek, hogy növelhetik a tüdő-, szív- és érrendszeri betegségek, valamint a rák kockázatát. Ez pedig különösen aggasztó annak fényében, hogy az e-cigik egyre népszerűbbek: csak az Egyesült Királyságban mintegy 4,5 millió embert érint.

A Guardian cikke szerint a kutatók sürgetik a törvényhozókat, hogy szigorúbb korlátozásokat vezessenek be az aromákra. Donal O'Shea az RCSI vegyészprofesszora és a tanulmány szerzője úgy véli, fontolóra kéne venni az ízesített e-cigaretták teljes betiltását is.

Egyre több a nikotinmérgezés itthon a fiatalok körében

„Az elektronikus cigaretta az előszobája a hagyományos cigarettának” – jelentette ki Mucsi János tüdőgyógyász. A vonzónak tűnő, színes, ízesített elektronikus cigaretták is veszélyesek: ezeknek betudhatóan az utóbbi időben ugrásszerűen megemelkedett, két év alatt majdnem háromszorosára nőt a nikotinmérgezések száma a fiatalok körében. Erről a tisztifőorvosi hivatal egészségfejlesztője beszélt márciusban az RTL Híradónak.


A szülőknek pedig nehéz kiszúrni, ha gyerekük ilyet használ, hiszen a hagyományos cigarettákkal ellentétben sem a bőrön, sem a ruhákon nem hagy kellemetlen szagot. A Fókusz riportjában nemrégiben bemutattuk azokat a tüneteket, amelyek nikotinmérgezésre utalhatnak, és arra is kitérünk, hogy a manórúdként is ismert készülékek azért is veszélyesek, mert sem az eredetük, sem a hatóanyag összetétele nem ismert.

A dohányosok fele legalább egyszer megpróbált leszokni, milyen ártalomcsökkentő alternatívát javasolnak a szakemberek?

Minden évben rengetegen tesznek újévi fogadalmat, amelyek nagy része az életmódváltáshoz kötődik. Sokan egyik pillanatról a másikra akarnak felhagyni egy káros szokással, ez azonban nem könnyű, de megfelelő stratégiával lehetséges. A Reggeliben korábban Sasvári Gabriella, a MICRA Research vezetője és Nyíri Noémi addiktológiai konzultáns mondták el, hogy milyen ártalomcsökkentett megoldásokhoz nyúlhatnak azok, akik le akarnak szokni a dohányzásról:


Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a tudomány jelen állása szerint a hevített termékek végső soron kevésbé károsak, mint a hagyományos cigaretták. Zacher Gábor korábban a Reggeliben arról beszélt: ha az e-cigit az emberek tudnák használni, akkor akár ártalomcsökkentő hatásuk is lehetne – a benne lévő károsanyagok a hagyományos cigaretták 10 százalékát juttatnák csak a szervezetbe. A szakember szerint azonban sajnos nem ez a jellemző:


Nyitókép: Getty Images

#Életmód#vape#e-cigi#egészség#elektromos cigaretta#e-cigaretta#dohányzás#leszokás#dohánytermék#hevített dohánytermék#hevítőrúd#manórúd#elf bar#mérgező anyag

Címlapról ajánljuk