Életmód

Így lehet áfonyabokrod egyetlen szem áfonyából

rtl.hurtl.hu

2024. április 20. 5:25

Az áfonya nevelésére nem sok időt és költséget kell fordítani, és ha jó formában tartjuk, igazi szuperélelmiszerrel jutalmaz meg, hiszen az áfonya gazdag antioxidánsokban, vitaminokban és betegségellenes fitoflavonoidokban. Ilyen könnyen nevelhetsz saját áfonyabokrot otthon, ha nem akarod méregdrágán megvenni a boltban.

Az áfonya önmagában is isteni, és rendkívül sokoldalúan felhasználható, a turmixoktól kezdve a süteményeken át az egészséges reggelikig. Egy tiktoker szerint elég, ha csak egy szem áfonyát szétnyomkodunk, savanyú földbe ültetjük, egy félbevágott műanyagpalackot teszünk fölé, és várjuk, hogy előbújjon a növény. A  videó alatt többen is azt írták kommentben, hogy nekik sikerült ezzel a trükkel áfonyapalántákat növeszteniük, egy próbát tehát bőven megérhet ez a módszer:


A homesandgardens.com cikkében Leigh Clapp kertészeti szakértő viszont azt mondja, az áfonya magról szaporítása – ha nem is nehéz – a fentinél azért kicsivel több türelmet és előmunkát igényel. Ám nagyon is megéri, mert mint ígéri, dús hozamú növényt kapunk.

Így lehet áfonyabokrod egyetlen szem áfonyából
Fotó: pexels.com

A magok csírázása hosszú időt vesz igénybe, és eltart egy ideig, amíg gyümölcsöt terem. A magról szaporított növények nem biztos, hogy hasonlítanak majd az anyanövényre, de ettől lesz szórakoztató a kísérlet, hiszen még az is lehet, hogy egy egyedülállóan finom fajtát szaporítunk.

  1. A boltban vásárolt áfonya magjainak kinyeréséhez a legjobb, ha nem importált növényt szerzünk, vagy biotermesztésből származó gyümölcsöt választunk, mivel az importált bogyókat kezelhették, ami megakadályozhatja a magok csírázását.
  2. A magok kinyerése előtt először legalább 3 hétre le kell fagyasztani az áfonyát, ami szimulálja a telet.
  3. Amikor készen áll, ki kell olvasztani a bogyókat, és megvárni, amíg szobahőmérsékletűek lesznek.  
  4. Ezután tegyük a bogyókat egy turmixgépbe, töltsük fel félig vízzel, majd 10-15 másodpercig turmixoljuk őket. Turmixgép nélkül is pépesíthetjük őket, de ez hosszabb ideig tart.
  5. Hagyjuk a keveréket néhány percig állni, hogy a magok lesüllyedjenek az aljára. Kanalazzuk ki a pépet a tetejéről, majd finom szitán öntsük át.
  6. Az így kapott vöröses áfonyamagokat öblítsük le, mielőtt újságpapírra téve hagyjuk őket megszáradni.
  7. Az áfonyamagok elvetéséhez készítsünk elő egy tőzegmohával teli edényt, és nedvesítsük meg spriccelővel.
  8. Szórjuk rá a magokat, és fedjük be nagyon vékony rétegben tőzegmohával.
  9. Helyezzük az edényt egy lezárt szaporítóedénybe, vagy fedjük le műanyagfóliával – a nedvesség megtartása érdekében –. ezután helyezzük meleg, világos helyre.
  10.  Az áfonyamagok csírázása 6-12 hétig is eltarthat. Ez idő alatt tartsuk a virágföldet nedvesen, de ne öntözzük túl.
  11.  Amint az első magok csírázni kezdenek, távolítsuk el a fedelet.
  12.  Amikor a palánták néhány centiméter magasak, ritkítsuk ki a gyengébbeket.
  13.  Amikor már elég nagyok, ültessük a palántákat nagyobb cserépbe, majd ősszel vagy tavasszal ültessük ki őket.

Hogyan gondozd az áfonyabokrot?

Az áfonya viszonylag kevés karbantartást igénylő növény, de rendszeres öntözést és időnkénti tápoldatozást igényel – körülbelül havonta egyszer a konténeres növények esetében, és évente 2-3 alkalommal a földben nevelteknél.

Lehetőség szerint használjunk esővizet az áfonya öntözéséhez, mivel a csapvíz megemeli a talaj pH-szintjét. Az áfonya kevés metszést igényel, de néhány éves kora után alkalmanként meg kell metszeni. Egy jó bokor egyharmada öreg, egyharmada középkorú és egyharmada fiatal szárú – mondta a kertészeti szakértő. Vágjunk le mindent, ami elhalt, beteg, gyenge vagy gallyas, illetve minden olyan szárat, amely a földhöz ér.

Tavasszal mulcsozzuk az áfonyanövényeket komposztált szederrel, fenyőtűvel vagy használjuk ericaceás komposztot. Az áfonya nem szokott kártevőkkel vagy betegségekkel küzdeni, de ha levéltetves lenne, attól meg kell szabadulni. A madarak is szeretik az áfonyát, ezért takarjuk le hálóval, amint a gyümölcsök elkezdenek színesedni.

Így lehet áfonyabokrod egyetlen szem áfonyából
Fotó: pexels

Hogyan szüreteljük?

Az áfonyát a nyár közepén vagy végén lehet szüretelni, amikor a bogyók zöldből mélykék-lilássá válnak. A gyümölcsöknek éretten gyengéd rántás és csavarás hatására könnyen le kell válniuk. A bogyók fokozatosan érnek, ezért néhány naponta szedjünk le belőlük.

Mennyi időbe telik, amíg egy áfonyabokor termést hoz?

Egy áfonyabokornak körülbelül két év kell ahhoz, hogy gyümölcsöt teremjen, és körülbelül négy év, mire elkezd nagyobb mennyiségben és megbízhatóan termést hozni.

Hova ültessem az áfonyabokrot?

Az áfonyabokrok ültetésére a legjobb hely egy napos, védett hely. Az áfonya szereti a napfényt vagy a félárnyékot, a védett helyet, és a jó vízelvezetésű, nedvességmegtartó talajt. A hideg szeleket viszont ki nem állhatja.

Nyitókép: pexels

#Életmód#áfonya#növény#kert#kertészkedés#ültetés#bokor#szuperélelmiszer#növénytermesztés

Címlapról ajánljuk