Életmód

Így erősítsd meg a fogaid, hogy ne költs rá vagyonokat

rtl.hurtl.hu

2024. április 1. 15:59

A savas ételek, a gyümölcslevek, de még a savanyúságok is roncsolhatják a fogzománcot annyira, hogy elinduljon a szuvasodás. Persze erre is van megoldás, és nem is kell nagy dolgokra gondolni.

A fogzománc, a fogak legkülső rétege, a fogak első védelmi vonala a mindennapi kopással szemben. Azonban az ételek, italok, vagy akár bizonyos betegségek és gyógyszerek is eltávolíthatják azokat az ásványi anyagokat, amelyek a fogzománcot erőssé teszik. Most eláruljuk, hogy mi gyengíti a fogaidat, és hogyan tarthatod őket egészségesen.

Mitől lehet gyengébb a fogzománc?

Néhány embernek egyszerűen vékonyabb vagy törékenyebb a fogzománca. Ez egy viszonylag ritka genetikai rendellenesség, például az amelogenesis imperfecta következménye is lehet. Gyakrabban azonban a zománcproblémák olyan környezeti tényezőkre vezethető vissza, amelyek megzavarhatják a zománc kialakulását a méhben vagy a korai gyermekkorban – mondta Dr. Isabelle Chase, a Harvard School of Dental Medicine gyermekfogászati rezidensprogramjának igazgatója a New York Times-nak.

A kutatások szerint a születés előtti egészségügyi problémák, például a D-vitamin-hiány vagy a terhesség alatti cukorbetegség is állhat a gyermekkori zománchibák mögött. Egyes tanulmányok azt is felvetették, hogy a csecsemőkori alultápláltság és az olyan kora gyermekkori betegségek, mint a kanyaró, a tüdőgyulladás vagy akár a gyakori magas láz is összefüggésbe hozható a gyengébb fogzománccal.

Minél gyengébb a zománc, annál érzékenyebbek a fogak, különösen a melegre vagy a hidegre, és hajlamosabbak lehetnek a szuvasodásra is – mondta Chase a lapnak.

Így erősítsd meg a fogaid, hogy ne költs rá vagyonokat
Fotó: Pexels.com/Cedric Fauntleroy

Persze emellett más tényezők is gyengíthetik a védelmet. A tizenéveseknél és a felnőtteknél a savas ételek és italok okozzák a legtöbb eróziót. Ezek közé tartoznak a gyümölcslevek, a sportitalok, az üdítők, a szénsavas víz és az ecetes ételek, például a savanyúságok is.

Ott van a kávé is, ami bár némileg savas, nincs olyan szintű romboló hatása, mint a citrusféléknek és az üdítőknek, különösen kisebb mennyiségben. Ugyanakkor, ha cukrot adsz a napindítódhoz, az táplálhatja a szájban lévő baktériumokat, amelyek aztán olyan savat termelnek, amely gyengítheti a fogaidat.

Az sem mindegy, hogyan eszünk olyan ételeket, amelyek savat termelnek. „Ha egy tábla csokoládét egyszerre megeszel, akkor egyetlen nagy savdózist kapnak a fogaid” – magyarázta az orvos. De ha darabokra töröd és nem egyszerre eszed meg, hanem jókora időt hagysz a nassolások között, akkor többször teszed ki savnak a fogaidat.

A nagy kérdés: mikor érdemes fogat mosni? Válasz a videóban:


Az ember fogait – különösen a hátsókat – a krónikus savas reflux vagy a gyakori hányás is gyengítheti. Bizonyos munkahelyi hatások, például a kén- vagy sósavnak való kitettség szintén nagyobb kockázatot jelenthet a fogzománcra.

Daniel H. Fine, a Rutgers School of Dental Medicine szájbiológiai tanszékének vezetője szerint 

a nyál a szájban lévő savak semlegesítésével megakadályozhatja a károsodást. 

A fogakat olyan fontos ásványi anyagokkal is bevonhatja, amelyek segítik a remineralizációt – az ásványi ionok visszatérését és tárolását azokban a kemény fogszövetekben, amelyekből korábban felszabadultak –, például a sötét leveles zöldségekből származó kalciummal vagy a diófélékből, babból és húsokból származó foszforral. Azok az emberek azonban, akik bizonyos betegségek vagy gyógyszerek miatt krónikus szájszárazságban szenvednek, nem rendelkeznek ezzel a védelemmel, és ezért hajlamosak lehetnek a fogak gyengülésére is.

Mi a teendő?

Bár van, amire nincs befolyásunk, mégis vannak módszerek arra, hogyan védjük meg a fogzománcot.  A szorgalmas fogmosás és fogselyem használata alap. Evés vagy ivás után azonban várjunk legalább fél órát vagy egy órát, hogy nyálának legyen ideje kimosni a savakat, mielőtt fogat mosnák. Vagyis nem szabad egyből nekiesni a fogainknak, miután beküldtünk valami jó fokhagymás sültet, bármennyire is terít az illata.

Így erősítsd meg a fogaid, hogy ne költs rá vagyonokat
Fotó: Pexels.com/Cedric Fauntleroy

A fogorvosok erősen ajánlják a fluoridot tartalmazó termékek használatát, amelyek a nyálban lévő kalciumot és foszfort egyesítik, így a zománc keményebbé és a szuvasodással szemben ellenállóbbá válik. Emellé a fluoridos szájvizet is ajánlják, vagy magas fluoridtartalmú fogkrémet írhatnak fel azoknak, akiknek gyengébbek a fogai vagy hajlamosabbak a szuvasodásra.

A fogak romlásának megelőzése érdekében nem árt korlátozni a savas ételek és italok fogyasztását. 

Kerülni kell a hosszú ideig tartó italok kortyolgatását és a folyamatos nassolást, ami gyakrabban teszi ki fogainkat a savaknak, és táplálja a szájban lévő baktériumokat. Evés után öblítsd ki a szád, és igyál rendszeresen vizet, mert az növel a nyáltermelést, és ellensúlyozza az fogzománc eróziójának egyes hatásait.

És végül: a rendszeres fogászati ellenőrzések beütemezése szintén kifizetődő, mivel így korán ki lehet szúrni a fogszuvasodást. Azt érdemes észben tartani, ha a fogzománc folyamatosan roncsolódik, a károkat nem lehet visszacsinálni, maximum javítani. A repedések és szuvasodások maradandóak, és a legutolsó dolog, amit szeretnénk tenni, feldagadt arccal meglátogatni a fogorvosunkat.

Ajánlat:
Jobb a csoki, mint a savanyú cukor? Kell a gyerekeknek fogselymezni? – 10 dolog, amit biztosan nem tudtál a gyerekek fogápolásáról

Nyitókép: Pexels.com/Karolina Grabowska

#Életmód#egészség#fog#nyál#fogszuvasodás#védelem#védekezés#fogmosás#fogorvos

Címlapról ajánljuk