Életmód

Jobb a csoki, mint a savanyú cukor? Kell a gyerekeknek fogselymezni? – 10 dolog, amit biztosan nem tudtál a gyerekek fogápolásáról

Tövispataki VirágTövispataki VirágVáczi AndreaVáczi Andrea

2024. március 10. 15:37

A magyar gyerekek fogai általánosságban nincsenek jó állapotban, a legtöbb észak- és nyugat-európai országhoz képest gyakrabban fordul elő a fogszuvasodás. Ez sok tényező együttállásából fakad, a helyes fogápolás és táplálkozás mellett a rendszeres vizsgálatok és megelőző kezelések is fontosak lennének. A Mint a szülő új epizódjában egy gyermekfogorvossal vettük sorra a 10 leggyakoribb tévhitet a gyerekek fogápolásával kapcsolatban, és megmutatjuk azt is, hogyan kell helyesen fogat mosni.

1. Az első hatalmas tévhit, hogy a tejfogakkal nem kell foglalkozni, hisz azok úgyis lecserélődnek. Ez egyáltalán nem igaz, sőt! Már a legelső tejfogacskákat is érdemes tisztítani!

2. A második tévhit, hogy az óvodás gyerek már alaposan meg tudja mosni magának a fogát, nyugodtan rábízhatjuk.

A gyerekeknek ez a finommotorikai készségük akkor lesz elég fejlett egy fogmosáshoz, amikor megtanulnak írni. 

Egészen addig akármennyire is igyekeznek, nem tudják olyan precízen kivitelezni ezeket a mozdulatokat. És ezért nagyon fontos, hogy a szülő segítsen” – fogalmazott Dr. Déri Katalin gyermekfogorvos.

3. A harmadik, nagyon megosztó tévhit, amiben a szülők sem feltétlenül értenek egyet, hogy az elektromos fogkefe sokkal jobb, mint a sima. Ez sem igaz ebben a formában. A szakember szerint „mind a kettővel lehet jól is meg rosszul is fogat mosni.

Az elektromos fogkefével kapcsolatban sokszor esnek abba a tévedésbe gyerekek és szülők is, hogy az úgyis mozog magától, tehát azt csak ide-oda teszegetjük, és akkor magától megcsinálja, amit kell. De sajnos ez nem így van.

4. A negyedik tévhit, hogy a fogkrém a legfontosabb tényező a fogmosásnál. Az orvos szerint a mosási technika sokkal fontosabb. A videóban azt is megmutatja, melyik fogunkat milyen technikával érdemes tisztogatni.

5. Az ötödik és egyik legnagyobb tévhit, hogy akkor kell csak fogorvoshoz fordulni, ha már baj van. Valójában a kisgyermekünket már egyéves kora körül érdemes az első fogorvosi vizsgálatra elvinni, ilyenkor még az ismerkedésé és a bizalom kialakulásáé a főszerep, de tanácsokat kaphatunk a táplálkozás, szájápolás terén is.

A videóból az is kiderül, hogy 

  • milyen bajt okozhat a túl sok rágózás,
  • mikor kell fogorvoshoz fordulnunk fogszabályozás miatt,
  • milyen hatással van a cumizás a fogakra,
  • milyen könnyedén kárt tehetünk a fogunkban, ha nem megfelelő időben mossuk azokat étkezések után,
  • kell-e a gyerekeknek fogselymet használniuk,
  • illetve mikor és milyen édességek fogyasztása a legkevésbé rossz a fogak egészsége szempontjából.
#Életmód#Videó#mint a szülő#család#egészség#fogápolás#gyereknevelés#ma#fogorvos#fogmosás#Fogkrém

Címlapról ajánljuk