Életmód

Vigyázat: mérgező a kedvelt szobanövény, gyerek és állat sem mehet a közelébe!

rtl.hurtl.hu

2024. március 9. 4:05

Otthonok és irodák gyönyörű dísze a könnyező pálma. De vajon miért könnyezik? És hogyan kell gondozni? 

Irodák, otthonok gyönyörű dísze a könnyező pálma vagy levélfa (Monstera deliciosa). Nem csoda: a könnyező pálma nem igényel sok gondozást, viszont látványos nagy leveleivel, sötétzöld színével. 

Fény- és tápanyagigényes, vízigénye közepes. A világos, esetleg félárnyékos, szellős helyeket kedveli, a tűző nap káros lehet. 18-20 fok közötti hőmérsékleten érzi magát legjobban. Kertészetekben, virágboltokban szinte mindenhol kapható, mérettől függően ára nagyjából ötezer forinttól indul, de egy-egy nagyobb példányért akár 20-30 ezer forintot is elkérhetnek.

A könnyező pálma miért könnyezik?

A közkeletű hiedelem a könnyező pálma akkor pityereg, ha jól érzi magát. Valójában szó sincs örömkönnyekről, ha a könnyező pálmánkból folyadék csöpög, azt azt jelzi, hogy a növényt túlöntöztük. A növényeknél ugyanis előfordul, hogy több vizet vesznek fel annál, mint amire szükségük van, ilyenkor indul meg az úgynevezett guttáció, ami cseppkiválasztást eredményez. 

A könnyező pálma egyébként nem vizet könnyezik vagyis nem tiszta vizet csöpögtet, ahogyan azt sokan gondolják. A xilém nevű nedv vízből és a növény számára felesleges ásványi anyagokból áll.

Vigyázat: mérgező a kedvelt szobanövény, állat és gyerek se mehet a közelébe!
A könnyező pálma szereti a napfényt, a meleget és a párát, a nap viszont nem égetheti meg. – Fotó: Getty Images

A fiatal könnyező pálma első levelei szív alakúak, ép szélűek, csak később válnak karéjossá. A kifejlett levelek fényesek, bőrszerűek, 40-90 centiméter hosszúak és 30–70 centiméter szélesek is lehetnek. A könnyező pálma jellegzetes, hosszú léggyökereket növeszt, ezek segítségével természetes körülmények között fákra, magasabb növényekre kúszik fel. A könnyező pálma a vadonban epifita növény, mely más növényeken él.

A könnyező pálma ritkán virágzik, egy fellevéllel védett torzsavirágzatot fejleszt, ami legfeljebb 25 centiméter hosszú, kukoricacsőhöz hasonló. 

Az éretlen termés a növény többi részéhez hasonlóan magas oxálsav tartalmú, erősen mérgező, lenyelése után égető, fájdalmas marást okoz.

Fontos, hogy ne érhesse el a háziállat, esetleg kisgyermek. Lakásban nagyon ritkán vagy egyáltalán nem hoz virágot és termést.

Vigyázat: mérgező a kedvelt szobanövény, állat és gyerek se mehet a közelébe!
A könnyező pálma termése. – Fotó: Wikimedia Commons

A könnyező pálma gondozása

  • Tápanyagigénye miatt rendszeres átültetésre vagy földcserére van szüksége, illetve időnként tápoldatozni kell. A kis cserépben könnyen előállhat tápanyaghiány, ezt a növény az alsó levelek elsárgulásával jelzi.
  • A barna, töredezett levélszélek a túlságosan száraz talaj miatt alakulnak ki. Ha a környezet nem elég meleg, a túlöntözéstől a levelek megsárgulnak, elszíneződnek.
  • Az alacsony hőmérséklet és a túlöntözés együttes hatásaként gombásodás léphet fel.
  • A pajzstetvek és a takácsatkák is károsíthatják a könnyező pálmát.
  • A téli hónapokban a fűtési szezonban a száraz levegő miatt érdemes vízzel permetezni a növényt. Léggyökereit a cserépbe dugva vagy vízben gyökereztetve meghagyhatjuk, de az eltávolítás sem okoz gondot.

Nyitókép: Getty Images

#Életmód#könnyező pálma#levélfa#mérgező#szobanövény

Címlapról ajánljuk