Életmód

5 egyszerű gyakorlattal kiderítheted, milyen gyorsan öregszel

Cserei BettinaCserei Bettina

2024. március 3. 4:05

A gyakorlatok nemcsak abban segítenek, hogy kiderítsd, milyen gyorsan öregszik a tested, hanem még az időskori testi leépülést is gátolhatják, ha heti rendszereséggel elvégzed ezeket. Induljon a tesztelés!

Minél többször állj fel

Elsőre egyszerűnek tűnhet felkelni egy székről, ám ha ezt a gyakorlatot egy karfa nélküli ülésről, vagy még inkább a padlóról kell végrehajtani egy percen belül minél többször, akkor már jóval nehezebb a feladat.

Ezzel az öt egyszerű gyakorlattal kiderítheted, milyen gyorsan öregszel
Ismerős lehet az érzés, amikor többórás ülőmunka után alig tudunk kikecmeregni a székből. Fotó: Canva

A European Journal of Cardiology című szaklapban megjelent tanulmányban több mint kétezer 51-80 év közötti felnőttet kértek meg arra, hogy kéztámasz nélkül álljanak fel ülő helyzetből a padlóról. A kutatók azt figyelték meg, hogy azok, akiknek ez nehezére esett, hat év múlva öt-hatszor nagyobb valószínűséggel haltak meg, mint azok, akik könnyedén meg tudták csinálni.

Ha egy középkorú vagy idősebb ember képes leülni és felállni a padlóról csak az egyik kezét használva – vagy még jobb esetben kéz segítsége nélkül –, akkor nemcsak a mozgásszervi fittsége jobb, hanem valószínűleg a várható élettartama is magasabb, mint azoknak, akik erre képtelenek

– írja a tanulmány.

A Japánban található Okinawában a világon az egyik legmagasabb a százévesek száma. A szigeten már hagyománynak számít, hogy az idősek is a padlón ülnek, így kénytelenek onnan naponta legalább harmincszor felállni, még a száz éven felüliek is, ezzel pedig tudtukon kívül is erősítik törzstartó izmaikat, valamint javítják az egyensúlyérzéküket is. Ez utóbbi már csak azért is nagy jelentőséggel bír, mert a nyugati civilizációban gyakori, hogy az idősek valamilyen esés következtében haláloznak el. Ennek oka pedig többek között az, hogy társadalmunk hozzászokott a kényelemes ülőalkalmatosságokhoz, aminek legnagyobb hátránya, idős korban egyre inkább az alsótest elgyengüléséhez vezet. 

Mérd meg a fogóerőd

A fogóerőt legegyszerűbben egy úgynevezett kézi dinamométerrel mérhetjük le: tartsuk 90 fokos szögben behajlított könyökkel a mérőeszközt, miközben próbáljuk a lehető legnagyobb erővel szorítani a fogantyút. Hogy mi lehet az ideális fogóerő számunkra, azt itt lehet megnézni, az eredmény függ a nemtől és az életkortól is. A rossz eredmény olyan kockázatokat rejt magában, mint a szív- és érrendszeri problémák, valamint a ritkuló csontsűrűség, mely az évek múlásával csak még inkább csökken.

Ezzel az öt egyszerű gyakorlattal kiderítheted, milyen gyorsan öregszel
Fotó: Pexels

A fogóerő növelésének számos módja lehet, ilyen például a falmászás, a lógás, a húzódzkodás és a súlyzós edzés.

Tesztelt le a törzsizmaid 

A planktartás tökéletes gyakorlat arra, hogy leellenőrizd, milyen erősek a törzsizmaid. A gyakorlatot magyarul deszkatartásnak vagy hídtartásnak hívják, ami remekül utal arra a testhelyzetre, amit fel kell venni gyakorlat közben.

Ezzel az öt egyszerű gyakorlattal kiderítheted, milyen gyorsan öregszel
A plankgyakorlat még a házimunkában is segítségünkre lehet. Fotó: Pexels

A planket kezdetben fél percig ajánlott végrehajtani úgy, hogy „bekapcsoljanak” a stabilizációért felelős izmok, melyek megtámasztják a gerincet, ezáltal segítik a mindennapokban a helyes testtartást. A gyakorlat közben tartanunk kell a far- és hasizmokat miközben a vállöv izmai is dolgoznak.

Hogy hogyan tudod kombinálni a gyakorlatokat, és meddig érdemes kitartani a planket, azt Kiss Virág fitneszbajnok mutatta meg a Reggeliben:


A plank azon kívül, hogy  fejleszti az egyensúlyt és a koordinációt, még a házimunkában is a hasznunkra válhat: az erősebb törzs az olyan háztartási feladatoknál is segít, mint a kertészkedés, a barkácsolás és a takarítás, és még a sérülésektől is óv.

Fekvőtámasz

Kevesen tudják helyesen kivitelezni a fekvőtámaszt, pedig a A Harvard TH Chan School of Public Health 2019-es tanulmánya szerint a középkorú férfiak körében 96 százalékkal csökkenti a szívbetegségek kockázatát, ha egy perc alatt negyven fekvőtámaszt tudnak végrehajtani. Nemrég az rtl.hu-n arról a fekvőtámasz világrekorder könyvelőről is beszámoltunk, aki 3206 szabályos fekvőt nyomott le egy óra alatt.

Ezzel az öt egyszerű gyakorlattal kiderítheted, milyen gyorsan öregszel
A fekvőtámasz nem csak erősít, de csökkenti a szívbetegségek kockázatát is. Fotó: Canva

A jó fekvőtámasz-technika érdekében a kezek legyenek a törzs mellett és nézzenek előre, a vállak maradjanak közvetlenül a karok felett, miközben tartani kell a far- és hasizmot.

Állj egy lábra, mint a flamingók

Állj az egyik lábadra úgy, hogy a szabad lábfejed érintse a rögzített lábad vádliját. Nézz egyenesen előre, és tartsd a karodat oldaltartásban. Meddig tudsz ebben a pozícióban maradni anélkül, hogy a másik lábadat letennéd?

Ha legalább tíz másodpercig képes vagy egy lábon állni, akkor aggodalomra semmi ok. 

Ezzel öt egyszerű gyakorlattal kiderítheted, milyen gyorsan öregszel
Ha legalább tíz másodpercig ki tudod tartani a gyakorlatot, akkor még nem fenyeget az időskori testi leépülés. Fotó: Pexels


A British Journal of Sports Medicine szakfolyóirat 2022-es tanulmánya az 51-75 évesek egyensúlyozási képességeit vizsgálta, és meglepő eredményre jutott: a flamingószerű testtartás megtartása csak minden ötödik embernek sikerült. 

Az a vér oxigénszállító és -felhasználó képességére utaló aerob fittséggel, az izomerővel és a rugalmassággal ellentétben az egyensúly általában megmarad az élet hatodik évtizedéig, ezután kezd elkopni – jegyzik meg a kutatók.

A tanulmány szerzői szerint akiknek nem sikerül a gyakorlatot harmadik próbálkozásra sem végrehajtani, azoknak kétszer nagyobb a halálozási esélyük tíz éven belül, mint azoknak, akiknek sikerül.

Nemcsak a britek, de egy brazil orvos is vizsgálta az egyensúlyérzék és a halálozás összefüggését. A The Telegraph beszámolója szerint Dr. Claudio Gil Araujo több mint ezerhétszáz embert vizsgált tizenkét éven keresztül a fenti gyakorlattal. Az ezt követő tíz év alatt százhuszonhárom ember halt meg azok közül, akik nem tudták elvégezni a gyakorlatot. Az alapbetegségeket, az életkort és a nemet is figyelembe véve mindez 84 százalékkal megnövekedett halálozási kockázatot jelent a brazil szakember következtetése szerint. 

A vizsgálat azt is megállapította, hogy összefüggés van a rossz egyensúlyérzék olyan betegségek között, mint a halláskárosodás, a Parkinson-kór vagy az Alzheimer-kór.

A kutatók a vizsgálat után egybecsengően arra következtetésre jutottak, hogy a tesztet be kellene építeni az 50 év felettiek rutinszerű egészségügyi vizsgálatába.

Nyitókép: Canva

#Életmód#egészség#időskori leépülés#egészségmegőrzés#plank#teszt#öregedés#megelőzés#mozgás#ülőmunka#ma

Címlapról ajánljuk