Életmód

Kiderült, mi az orgazmus értelme: lehet, hogy erre pont nem gondolt

rtl.hurtl.hu

2024. február 27. 18:36

Párosodó rágcsálók agya árulta el.

Az orgazmusnak nem pusztán az örömszerzésben vagy a szaporodásban van jelentősége: egy tanulmány szerint az a biológiai szerepe, hogy erősítse a partnerek közti hosszú távú kötődést – írja a New York Post.

A Texasi Egyetem kutatói a monogám életmódot folytató rágcsálók, a prérikutyák agyi tevékenységét vizsgálták az orgazmus alatt és után. Olyan agyi régiókban tapasztaltak erős aktivitást, amelyekről ismert, hogy a kötődés kialakulásában játszanak szerepet. A szakértők azt feltételezik, hogy az emberi agyban is hasonló aktivitás tapasztalható orgazmus közben.

Miközben a hímek és a nőstények agyműködése különböző, a kutatók a prérikutyáknál mindkét nem esetében hasonló idegi tevékenységet tapasztaltak párzás közben. „Ez meglepő volt”, mondta a kutatás vezetője, Steven Phelps biológus. A hormonális különbségek miatt azt feltételezték, hogy az agyi tevékenység is eltérő lesz a nemek közt.

A kutatók választása azért esett a prérikutyákra, mert a kevés monogám faj közé tartoznak. Bár gyakran már az első találkozást követő fél órán belül párosodnak, azután kitartanak egymás mellett. A párok gondoskodnak egymásról, vigasztalják egymás, és együtt védelmezik közös utódaikat és területüket.

Arról, hogy a női szexualitást milyen durva hiedelmek övezik, Budai Lotti író beszélt a Reggeliben.


Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Életmód#orgazmus#párzás#prérikutya#agyi tevékenység#kutatás

Címlapról ajánljuk