Életmód

Milyen fajtái vannak a fröccsnek?

rtl.hurtl.hu

2024. február 15. 7:20

A frissítő nedű, ami kevésbé erőteljes, mint a tiszta a bor. A fröccsnek azonban megannyi verziója létezik, attól függően, hogy milyen arányban kerül bele a bor és a szódavíz. Összegyűjtöttük a fröccs legnépszerűbb fajtáit, és kiderül az is, hogyan keletkezett a magyarok egyik kedvenc alkoholos itala.

Mit jelent a fröccs és honnan ered?

A fröccs nem a világ legbonyolultabb itala: bort kell összekeverni szódavízzel (nem ásványvízzel, bár sokan inkább ezt az egyszerűbb utat választják).

A legenda szerint a fröccsöt – akárcsak a szódavizet – Jedlik Ányos találta fel 1842-ben, amikor baráti társaságával összeültek Fáy András présházában, Fóton. Miközben jó hangulatban italoztak, Jedlik a semmiből előkapta szifonját és szódát spriccelt a borba. Amikor barátai megkérdezték, hogy ez micsoda, csak annyit felelt: „spriccer”. A hirtelen született név azonban nem maradt fent sokáig, ugyanis Vörösmarty Mihály túlságosan német hangzásúnak tartotta, ezért átkeresztelte fröccsre.

Vörösmarty később a Fóti dal című versében is megemlékezett az italról:

Fölfelé megy borban a gyöngy; Jól teszi. Tőle senki e jogát el Nem veszi.
 

Milyen fajtái vannak a fröccsnek?
Fotó: Getty Images

Milyen fajtái vannak a fröccsnek?

A fröccsnek annyi verziója létezik, hogy szinte mindneki megtalálhatja közöttük a kedvencét. A különbség a bor és a szóda arányaiban keresendő. Vannak erősebb és gyengébb fröccsfajták, sőt akár édesebbé is tehetjük, gondoljunk csak a szörppel higított macifröccsre. 

Most viszont nézzük végig klasszikus, szódával készült fröccsöket:

  • Hosszúlépés: 1 dl bor – 2 dl szóda
  • Kisfröccs: 1 dl bor – 1 dl szóda
  • Nagyfröccs: 2 dl bor – 1 dl szóda
  • Viceházmester: 2 dl bor – 3 dl szóda
  • Házmester: 3 dl bor – 2 dl szóda
  • Sportfröccs: 1 dl bor – 4 dl szóda
  • Háziúr (nagyházmester): 4 dl bor – 1 dl szóda
  • Krúdy fröccs: 9 dl bor – 1 dl szóda
  • Polgármester: 6 dl bor – 4 dl szóda
  • Alpolgármester: 4 dl bor – 6 dl szóda
  • Maflás: 5 dl bor – 5 dl szóda
  • Bakteranyós: 2,5 dl bor – 2,5 dl szóda
  • Sóherfröccs: 1 dl bor – 9 dl szóda

Nyitókép: MTI / Mohai Balázs

#Életmód#bor#alkohol#fröccs#Jedlik Ányos#Vörösmarty Mihály#vers#szóda

Címlapról ajánljuk