Életmód

Nagyon rossz hírünk van, ha esténként ön is szívesen megiszik egy-két üveg sört

rtl.hurtl.hu

2024. január 23. 20:28

Még naponta kevés alkoholnak is különösen rossz hatása lehet a szervezetre: szó szerint kisebb lesz tőle az agya.

Akár már napi kettő, vagy három pohár bor, vagy üveg sör is kihat az egészségünkre, figyelmeztetett a TikTokon is jelenlévő James Swanwick wellness coach a LadBible cikke szerint. Ez azért van így, mert az évek során elfogyasztott alkoholmennyiség hosszútávon összeadódva árthat nekünk.

A szakértő egy 2022-es tanulmányra hivatkozik, amelyet Pennsylvaniában végeztek el 36 ezer résztvevő bevonásával. Ebből az derült ki, hogy a komolyan italozók agyának struktúrája idővel leginkább az értelmi fogyatékosokéra kezd el hasonlítani, de még azok agya is zsugorodni kezd idővel, akik mértéktartóan, viszont rendszeresen fogyasztanak alkoholt.

A tanulmány során arra is találtak bizonyítékot, hogy az egy italozásnál megivott poharak exponenciálisan fejtik ki hatásukat: tehát a második sör sokkal többet árt, mint az első, a harmadik pedig többet, mint a második, és így tovább. Egy héten pedig maximum 14 egység alkoholt javasolt inni az egészségügyi hatóságok szerint: ez azt jelenti, hogy napi egy sörben kellene korlátoznunk magunkat.

 

Nyitókép: Getty Images

#Életmód#alkohol#sör#bor#agy#hatás#részeg#tanulmány

Címlapról ajánljuk