Életmód

Megtalálhatták a felelőst: ezért fáj egyesek feje a vörösbortól

rtl.hurtl.hu

2024. január 6. 13:59

Ha igaz, amit a kaliforniai kutatók gondolnak, épp a drágább vörösboroktól fájdulhat meg jobban az arra érzékenyek feje, de nem mindenki ért velük egyet.

Amerikai kutatók megtalálhatták a magyarázatát annak, hogy miért fájdul meg egyesek feje akár egy pohár vörösbortól is, miközben más szeszesitalokkal nincs ilyen problémájuk – írta a BBC. Szerintük a kékszőlőnek van egy olyan összetevője, ami befolyásolja, hogy a szervezetünk hogyan bontja le az alkoholt.

A kvercetin napfény hatására jön létre, amiből az is következik, hogy a fejfájásra hajlamos emberek épp a drágább vörösborok fogyasztásával járnak rosszabbul – mondta a kaliforniai egyetem kutatója, Andrew Waterhouse.

Az olcsó szőlőfajtákat olyan tőkéken termesztik, amelyeken sok levél van, így nem jutnak sok napfényhez, míg a jó minőségű szőlő kisebb tőkén terem, kevesebb levéllel, és gondosan figyelnek arra, hogy mennyi napfényt kap, hogy jobb legyen a bor minősége

– magyarázta.

Ám vannak, akik szkeptikusak. A Queen Mary University of London szakértője, Roger Corder szerint a tapasztalat azt mutatja, hogy az olcsóbb borok okoznak fejfájást, így a tömegborokhoz használt adalékanyagok vizsgálata visz közelebb a megértéshez.

Egyesek szerint a bor eltarthatóságának meghosszabbítására használt szulfitok a felelősek, ám az édes fehérborokban általában több van belőlük, mint a vörösökben. Felmerült a hisztamin is, ami gyakrabban fordul elő vörösborban, mint fehérben vagy rozéban. A hisztamin tágíthatja az ereket, ami fejfájást válthat ki. Meggyőző bizonyíték azonban nincs arra, hogy valóban ezek váltanák ki a fejfájást.

Az viszont tudható, hogy a kelet-ázsiai származású emberek több mint harmada egyáltalán nem bírja az alkoholt, akár egy sör vagy bor is arcpírt, fejfájást, hányingert vált ki belőlük. Ezt egy olyan gén okozza, ami az aldehid-dehidrogenáz nevű, az alkohol lebontásában szerepet játszó vegyület működését befolyásolja.

Az alkohol lebontása két lépésben zajlik: először acetaldehiddé alakul, amit az aldehid-dehidrogenáz bont tovább ártalmatlan acetáttá. Ha utóbbi nem történik meg, a tüneteket okozó acetaldehid felgyűlik. A kutatók szerint ugyanígy alakul ki a vörösbor miatti fejfájás: laboratóriumukban kimutatták, hogy a kvercetin közvetve akadályozza az aldehid-dehidrogenáz működését.

A kvercetin számos gyümölcsben és zöldségben megtalálható, gyulladáscsökkentő hatása van, és önmagában nem okoz fejfájást, csak alkohollal együtt. A kutatóknak még bizonyítaniuk kell elméletüket, de szerintük ez egy egyszerű kísérlettel lehetséges: olyan kísérleti alanyoknak, akik hajlamosak fejfájásra a vörösbortól, kvercetin táplálékkiegészítőt adnak vodkával együtt, míg más alanyoknak placebót, és megnézik, hogy megfájdul-e a fejük.

Roger Corder szerint azonban más összetevőket is érdemes lenne vizsgálni. Például a dimetil-dikarbonátot például az olcsóbb borok tartósításához használják, de lebomlásakor metanol jön létre.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Életmód#egészség#bor#vörösbor#alkohol#fejfájás#kvercetin

Címlapról ajánljuk