Életmód

Ébredés hajnali 3-kor ivászat után? – tönkreteszi az alvást az alkohol

rtl.hurtl.hu

2023. december 17. 17:21

 Az alkohol általában segít elaludni, ugyanakkor tönkreteheti az alvást is.

A legtöbb ember este iszik: munka után, barátokkal a kocsmában, vagy otthon, ha már letette aludni a gyerekeket. Az alkohol általában segít elaludni, ugyanakkor tönkreteheti az alvást is: aki ivott már egy pohárral többet a kelleténél, ismeri a jelenséget, hogy mély álomba zuhan, de hajnali 3-kor felébred, és hiába hulla fáradt, nem tud újra elaludni.

Hogyan lehetséges ez a két dolog egyszerre? Nem sokkal azután, hogy valaki szeszes italt iszik, az alkohol bekerül a véráramba, és eljut az agyba. Ott egyebek mellett a neurotranszmittereknek nevezett kémiai hírvivő anyagokra van hatással: vagyis lelassítja az idegsejtek közötti kommunikációt, számolt be a Medical Xpress.

Az agy bizonyos területei különösen érzékenyek az alkohol hatásaira. Amikor az alkohol hatni kezd ezeknek a régióknak a sejtjeire, az ismert hatásokat váltja ki: az ellazulás érzését, a gátlások csökkenését, a beszéd kásásodását, illetve letargiát és álmosságot. Az alkohol közvetlen hatással van a szívre és a keringésre is: az erek kitágulnak, ami vérnyomáscsökkenést eredményez, ezt szédülést is okozhat.

Elalvás előtt alkoholt inni olyan, mintha átkapcsolnánk egy kapcsolót. Először nyugtató hatása van, valószínűleg könnyebben elalszik, aki iszik. Ekkor ugyanis még mindig magas a véralkoholszint. Csakhogy éjszaka a szervezet feldolgozza az alkoholt, és ez már valójában megzavarja az alvást.

Ahogy a véralkoholszint csökken, az agy visszatér az álmosság előtti állapotba. Ez megzavarja az alvást, az ember többször is felébredhet, különösen az éjszaka második felében. Élénk és stresszes álmai is lehetnek. Ez az alvászavar főként a mély, „gyors szemmozgásos” vagy REM-alvást érinti. Ez az alvásszakasz fontos szerepet játszik az érzelmek szabályozásában és a kognitív funkciók szempontjából.

A lefekvés előtti alkoholfogyasztás ugyanakkor azt is jelenti, hogy az ember a megszokottnál kevesebbet alszik, hiszen tovább marad fent. A pihenési és feltöltődési idő rövidül. Az alkoholnak hosszú távú hatásai is lehetnek: a rendszeres alkoholfogyasztóknak idővel általában is rosszabb lesz az alvásminőségük és gyakoribb náluk az alvászavar.

Ha valaki mégis inni szeretne, például egy karácsonyi bulin, érdemes tudatosan vigyáznia magára: igyon kevesebbet, például úgy, hogy minden második italt alkoholmentesre cserél. Hagyjon egy kis időt az utolsó ital és a lefekvés közt, hogy a szervezet fel tudja dolgozni az alkuholt; egyen is valamit, ne csak igyon; és természetesen igyon elég vizet, hiszen az alkohol kiszárítja a testet, ez például a másnaposság egyik oka is.

MC Hawer és nemrég Vastag Csaba is őszintén mesélt alkoholproblémájáról. De vajon a sikeres zenészek tényleg könnyebben lesznek alkoholfüggők? Ők azt mondják, sokkal könnyebb belecsúszniuk az önpusztításba, mint annak, aki nem él a rivaldafényben:


Nyitókép: Getty Images

#Életmód#alkohol#alvás#alvásprobléma#ébredés#egészség#függőség

Címlapról ajánljuk