Életmód

Ezért tennék legszívesebben kötelezővé a nőgyógyászok a szex utáni pisilést

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. november 28. 9:58

A természet ajándéka, sok nő mégsem él vele.

Nyomós oka van annak, hogy a szakemberek nyomatékosan azt javasolják a nőknek, hogy szex után lehetőleg azonnal pisiljenek egyet, derül ki az OhMyMag! cikkéből.

A szex után fellépő vizelési inger a nőknél elsősorban azzal köthető össze, hogy a húgyhólyag közel helyezkedik el a vaginához, így közösülés során fokozott, változó erősségű nyomásnak van kitéve. Ennek hatására a legtöbb nőnél vizelési inger lép fel, azonban sokan nem engednek a természet késztetésének, inkább ágyban maradnak még partnerükkel.

A nőgyógyászok szerint azonban jobban tenné mindenki, ha szex után egy gyors – lehetőleg egy órán belüli – pisiléssel kiürítené a húgyhólyagját. A magyarázat erre az, hogy szex közben a húgycsővezeték külső szakasza is kitágul, amin keresztül a női nemi szerv és végbél baktériumai bejuthatnak a húgycsőbe és húgyúti fertőzést (UTI), sőt húgyhólyaggyulladást okozhatnak.

Ezért tennék legszívesebben kötelezővé a nőgyógyászok a szex utáni pisilést
Kép: Jacopin/BSIP/Universal Images Group via Getty Images

A szakemberek szerint egy kiadós természetes öblítéssel hatékonyan lehet ezeket a nemkívánatos E. coli baktériumokat a húgycsőből eltávolítani, a nők saját vizelete erre sokkal megfelelőbb is, mint a későbbi vizes zuhany és a különféle intim mosakodószerek használata, amelyek felboríthatják a hüvely kényes bakteriális egyensúlyát.

A pisilés mellett megelőző jelleggel nagyon fontos a személyes higiénia és a legegyszerűbb fogamzásgátló eszköz, az óvszer használata – ezekkel nagyban csökkenthető a húgyúti fertőzés kockázata.

Nyitókép: BSIP/Universal Images Group via Getty Images

#Életmód#egészség#szex#vizelet#húgyúti fertőzés#húgyhólyag

Címlapról ajánljuk