Életmód

Megtalálták a kutatók a viszketés okát

rtl.hurtl.hu

2023. november 22. 17:30

És azt is, hogy mi lehet az ellenszer.

A Harvard Egyetem orvosi karának kutatói arra voltak kíváncsiak, miért szoktunk viszketni. Azt találták, hogy egy hétköznapi bőrbaktérium közvetlenül az idegsejtjeinkre hatva képes kiváltani a viszketést – írja a Sky News.

A kutatók egerek bőrét kezelték a Staphylococcus aureus baktériummal, ami több napig tartó, fokozódó viszketést váltott ki az állatoknál. A rágcsálók hiperérzékenyek lettek azokra az enyhe érintésekre, amelyek normális esetben nem váltanának ki viszketést. Ez előfordul például ekcémás betegekkel is.

Azt is megnézték a kutatók, hogy hogyan reagálnak az egerek a Staphylococcus aureus baktérium módosított változataira, végül azonosították azt a V8-nak elnevezett enzimet, ami egy fehérje aktiválásával kiváltja a viszketést. A PAR1 fehérje azokban a neuronokban található meg, amelyek a fájdalom- és hőérzetet is továbbítják az agynak. A kutatók emberi neuronokkal is megismételték a kísérletet, amelyek szintén reagáltak az enzimre.

A tanulmány egyik szerzője, Liwen Deng azt mondta: a kutatás megmutatta, hogy nem kell gyulladtnak lennie a bőrünknek ahhoz, hogy a baktérium viszketést váltson ki, viszont a baktérium által kiváltott viszketés fokozhatja a bőr gyulladását.

A PAR1 fehérjének a véralvadásban is szerepe van, ezért a kutatók megnézték, hogyan reagál az egerek szervezete a véralvadásgátló gyógyszerekre. Gyors javulást tapasztaltak, mind a viszketést, mind a bőrgyulladást tekintve. Az eredményt a kutatók szerint viszketés elleni szerek kifejlesztéséhez használhatják fel.

Nyitókép: Salvatore Laporta/KONTROLAB /LightRocket via Getty Images

#Életmód#egészség#viszketés#kutatás#kísérlet#egerek#baktérium#fehérje

Címlapról ajánljuk