Életmód

Hamarosan leáll második új szíve is a 21 éves debreceni lánynak, és már nem kaphat másikat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 21. 8:51

Belegondolni is borzasztó: már csak hónapjai vannak hátra Zsuzsának, aki összeírta azokat a dolgokat, amiket szeretne még megtenni.

Két szívátültetésen esett át eddig egy 21 éves debreceni lány, Zsuzsa, de a második szívet sem fogadta be a szervezete, és harmadik életmentő műtétre már nincs lehetőség, írja a Blikk.

Zsuzsát tízéves korában egy vírus betegítette meg, aminek következtében gyógyíthatatlan szívizombetegség lépett fel nála. 2013-ban kapott először új szívet, de szervezete nem fogadta be az idegen szervet, ezért 2021-ben ismét megműtötték.

Sajnos mostanra bizonyossá vált: a második szívet sem képes a lány szervezete befogadni, koszorúerei lassan elzáródnak.

Orvosai nem látnak esélyt a gyógyulásra, infúziós kezelésekkel csak lassítani tudják a folyamatot. Harmadik szívátültetésre pedig már nincs lehetőség, de Zsuzsa is úgy érzi, hogy újabb operációhoz már nem lenne ereje.

Úgy vagyok vele, hogy ezt az egészet inkább feltettem egy magas polcra, ahol nem is látom. Nem szeretném, hogy az töltse ki a mindennapjaimat, nem akarok azon gondolkodni, meddig élek még. Ezért összeírtam azokat a dolgokat, amiket szeretnék még megcsinálni

– mondta a Blikknek a kitűnőre érettségizett lány, akinek egyik legfőbb vágya, hogy bejusson az egyetemre, pszichológia szakra.


Zsuzsa az egyetemi felvételin túl szeretne külföldre utazni, úszni a tengerben, korcsolyázni a Városligetben, jogosítványt szerezni, eljutni egy balettelőadásra.

A maradék időmet még szeretném megtölteni élményekkel. Olyan jó lenne mást is látni, nem csak a Hortobágyot!

Mivel családja nem áll túl jól anyagilag – Zsuzsa romló egészségi állapota felemészti masszőrként dolgozó édesanyja idejét és pénzét – örömmel fogadnak támogatást azoktól, akik ezt megengedhetik maguknak.

Fotó: Csire Zsuzsi / Facebook

#Életmód#egészség#szívátültetés#debrecen#bakancslista#szervátültetés

Címlapról ajánljuk