Életmód

Aki tényleg allergiás a vízre, annak pokol az élete

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. október 10. 13:56

Egy kaliforniai nő azonnal fájdalmas csalánkiütéseket kap, ha vízzel érintkezik. Tessa Hansen-Smith a nagyon ritka allergiája miatt kénytelen szinte teljesen vízmentes életet élni.

Sokan szoktak társaságban azzal tréfálkozni, hogy allergiásak a vízre, ezért csak sört, bort és töményeket hajlandóak inni. A kaliforniai Tessa Hansen-Smith azonban nem viccel, amikor azt mondja, hogy allergiás a vízre, és minden oka meg is van rá, hogy ne legyen vidám.

A 25 éves nő egy nagyon ritka betegségben, úgynevezett Aquagenic urticaria-ban szenved, ami lényegében azt takarja, hogy vízzel érintkezve csúnya csalánkiütések jelennek meg a bőrén. A Fox News cikke szerint Tessa Hansen-Smith kénytelen szinte teljesen vízmentes életet élni a nagyon ritka allergiája miatt.

Különféle csalánkiütéses allergiákban sokan szenvednek, ők általában meg is tanulják, hogyan lehet elkerülni a kellemetlen tüneteket: nem esznek, nem isznak olyasmit, ami a kiütést okozza, nem hordanak számukra veszélyes anyagból készült ruhaneműt, ékszereket, és így tovább. Na de mit lehet tenni, ha valaki vízallergiás? Elvégre a víz az élet alapfeltétele.


Amikor 8 éves korában először vitték orvoshoz tüneteivel, azt hitték, hogy a szappan vagy a sampon okozza kiütéseit. Két évig tartott, mire az orvosok meg tudták állapítani, hogy mi a baja. Ahogy nőtt, egyre romlott az állapota. Nemcsak a bőre, de már a szeme is kiütéses lett, ami miatt viszketni kezdett, amint víz érte, és ha vizet ivott, a száján és a nyelvén is csalánkiütések jelentek meg.

Allergiás vagyok minden vízforrásra – ideértve az esőt, a csapvizet, a desztillált vizet, az óceánt, a palackozott vizet, de még a testnedveket is, például az izzadságot, a könnyeket és a nyálat

– írta nemrég az Instagramon, hogy felhívja a figyelmet a rendkívül ritka allergiára.

A magas víztartalmú italok rendkívül fájdalmas, égető érzést okoznak neki. A zsíros, állati fehérjében gazdag tej még az, amit a legkönnyebben el tud fogyasztani. Nem ihat azonban növényi alapú tejet, például mandulatejet, zabtejet vagy szójatejet.

Olyan élelmiszereket ehet csak, amiknek minimális a víztartalma: müzliszeletek, keksz, kenyér, mogyoróvaj, burgonya, bab és tejalapú levesek szerepelnek étrendjében.

Távol tartja magát a görögdinnyétől, az uborkától és a zellertől. Hetente körülbelül egyszer eszik gyümölcsöt – általában szárított sárgabarackot, szárított áfonyát vagy néha egy kis adag zöld almát. Elvisel néhány magasabb víztartalmú gyümölcsöt, például az epret, mert abban több a cukor, de csak nagyon óvatosan fogyasztja.

Mivel az állandó kiszáradás állapotában van, hajlamos az ájulásra is. A járvány idején egyszer annyira kiszáradt, hogy kórházba került: vastagbelének egy részén átmenetileg csökkent a véráramlás, és iszkémiás vastagbélgyulladás alakult ki nála.

A fürdés vagy zuhanyzás szinte lehetetlen feladat számára:

Nem tudok öt percnél tovább állni a zuhany alatt. Próbálok nem elájulni, hiperventillálok, miközben a víz éri a bőrömet. Nem olyan kellemes élmény, mint mások számára. Több mint másfél éve nem zuhanyoztam rendesen.

Mivel az izzadás is kiütést okoz, figyelnie kell arra, hogy ne melegdjen ki, ne erőltesse meg magát. Hogy minimalizálja a testszaggal kapcsolatos problémákat, sokat borotválkozik és dezodort használ.


Nemrég több mint 10 000 dollárt gyűjtött a GoFundMe közösségi finanszírozó oldalon, hogy ki tudja fizetni egyre növekvő orvosi számláit.

Nyitókép: Tessa Hansen-Smith / GoFundMe 

#Életmód#egészség#allergia#vízallergia#csalánkiütés

Címlapról ajánljuk