Életmód

Kiderült: temetést rendeznek egymásnak a varjak, de nem azért, amiért hinné

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 9. 19:13

Nem az elhullott társukról van szó a halotti toron, hanem a lehetséges veszélyekről.

„Temetéseket” tartanak a varjak a halottaik számára, noha a szertartás kissé furcsa lehet – írja az IFL Science. Ismert, hogy a varjak sajátos módon reagálnak a halálra, a halott madár körül igen gyakran összegyűlnek a fajtársak: a legenda szerint azért, hogy eldöntsék elhullott társuknak „a sorsát”, a tudomány azonban mást mond. 

Az IFL Science arról ír, hogy a varjúfélék tanatológiáját (tanatológia: a halállal és annak okaival foglalkozó orvostudományi ág) tanulmányozva kiderül, hogy valóban valamiféle temetésről van szó. 

A „temetéseik” célja azonban közel sem a szeretett halottjukról való megemlékezés: a halottak megfigyelése egyszerűen lehetővé teszi a madarak számára, hogy megállapítsák, létezik-e olyan fenyegetés, amelyről esetleg tudniuk kell. 

Amikor egy varjú egy másik halott varjút talál, gyakran riasztást ad le, hogy felhívja a többi varjú figyelmét a halálesetre. Ezek a riasztási hangok kiváltják az úgynevezett mobbingot, vagyis azt a viselkedést, amelynek során a varjak a tetem köré gyűlnek. és hangoskodnak. Ez akár 15-20 percig is eltarthat.

Ez idő alatt nagy agyuk azon pörög, hogy kiderítsék, mi történt a társukkal, hogy ők elkerülhessék ugyanezt a sorsot. Ironikus módon – jegyzi meg a lap – a varjak csak az emberek számára váltak a halál szinonimájává, a valóságban, úgy tűnik, mindent megtesznek azért, hogy elkerüljék azt. 

Nyitókép: Pixabay

#Életmód#varjú#varjak#temetés#halál#szimbólum#megfigyelés

Címlapról ajánljuk