Életmód

Már Magyarországon van a koronavírus új variánsa, ezeket a tüneteket okozhatja

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 25. 12:36

A koronavírus új variánsa, az Eris miatt egyre többen szenvednek influenzaszerű tünetektől, bár járvány még nincs és a súlyos megbetegedés kialakulásának veszélye is alacsony.

Magyarországon is azonosították a koronavírus új variánsát, az Erist, közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) pénteken.

Az új variánst humán megbetegedésekből azonosították laboratóriumi mintákból.

A SARS-CoV-2 EG.5-höz (Eris) köthető esetszámok világszerte jelentős emelkedést mutatnak az elmúlt hetekben, ezért az Egészségügyi Világszervezet a „figyelmet igénylő változatok” kategóriába emelte ezt a variánst.

A megbetegedés a többi omikron variánshoz hasonlóan influenzaszerű tünetet – láz, fejfájás, orrfolyás, torokfájás, izom- és ízületi fájdalom, gyengeség – okoz. A súlyos megbetegedés kialakulásának veszélye alacsony.

Magyarországon jelenleg a Covid-19 fertőzések döntő többsége szórványosan fordul elő, és nem tapasztaltak országos járványos terjedést.

Nyitókép: Virológiai vizsgálati minták a PTE Szentágothai János Kutatóközpontjának laboratóriumában 2023. február 7-én. A koronavírus, továbbá a későbbiekben más kórokozók által kiváltott antitestes és sejtes immunválasz mérésére szolgáló eszközt és eljárást fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a RoLink Biotechnology Kft. kutatói – Fotó: Ruprech Judit / MTI

#Életmód#koronavírus#eris#járvány

Címlapról ajánljuk