Életmód

Szifilisszel mennek orvoshoz a nyaralásból hazatérő szerbek

rtl.hurtl.hu

2023. augusztus 14. 21:47

A belgrádi Bőrbetegségek Intézetének orvosa szerint nyáron sokan nem figyelnek arra, hogy kivel lépnek szexuális kapcsolatba.

Nőtt a szerb orvosi rendelőkben azoknak a pácienseknek a száma, akik valamilyen nemi betegséggel fertőződtek meg – írja a Szabad Magyar Szó. A belgrádi Bőrbetegségek Intézetének orvosa, dr. Milan Bjekić azt nyilatkozta:

sokan a nyár folyamán nem figyelnek arra, hogy kivel lépnek szexuális kapcsolatba, és a védekezés sem annyira fontos a nyári hónapok idején.

A szakemberek szerint a hónap végéig még több lesz a fertőzött. Bjekić elmondta, hogy a szifilisz a leggyakoribb betegség, amivel mostanában találkoznak, ezt követi a chlamidia és a gonorrhea.

A szifilisz első tünetei közé tartozik a megnövekedett nyirokcsomó, és fájdalom nélküli kis sebek a nemi szerveknél. Ezek a tünetek később megszűnnek, a második fázisban kiütések jelennek meg a kezeken, lábakon, általában ekkor mennek orvoshoz.

Szerbiában 2021-ben 238 szifilisszel fertőzött beteget kezeltek, annak ellenére, hogy sokan azt hitték, ez a betegség már a múlté.

Nyitókép: DaniloAndjus / E+ / Getty Images

#Életmód#nyaralás#nemi betegség#szerbia#szifilisz

Címlapról ajánljuk