Életmód

Állatbűnözés felsőfokon: egyes madarak galambriasztó tüskét raknak a fészkük köré, hogy távol tartsák az embereket

rtl.hurtl.hu

2023. július 11. 19:46

Egészen zseniális módon a saját fegyverünket fordítják ellenünk.

Szerte a világon használnak madárriasztó (vagy galambriasztó) tüskéket szobrok, erkélyek és ablakok közelében, de nagyon úgy tűnik, hogy a madarak most fellázadtak ellenük – írja a BBC

Holland kutatók ugyanis megállapították, hogy egyes madarak fegyverként használják a tüskéket a fészkük körül, amivel ugyanúgy távol tartják a kártevőket, mint az embereket.

Auke-Florian Hiemstra biológus szerint ez a madarak elképesztő alkalmazkodóképességéről tanúskodik. „Hihetetlen erődök ezek, olyanok, mint a madarak bunkerei” – mondta a BBC-nek.

Az persze nem újdonság, hogy a madarak mindenfélét, szögesdrótot és kötőtűket is használnak a fészkeikhez, de a rotterdami Természettudományi Múzeum által végzett kutatás az első jól dokumentált tanulmány, amely szerint a madarak kifelé helyezik az éles tüskéket, hogy maximalizálják a védelmüket.

Hiemstra kutatásai Antwerpenben, egy kórház udvarán kezdődtek, ahol egy hatalmas szarkafészket talált, mintegy 1500 tüskével. Elmondása szerint a tüskék kifelé mutattak, tökéletes páncélt alkotva a fészek körül.

A kutató szerint kellenek még vizsgálatok ahhoz, hogy az elméletét teljeskörűen bizonyítsák, de a fészkek felépítésében több olyan részlet is van, amely arra utal, hogy a tüskéket a madarak védelemre használják. 

Nyitókép: Pixabay

#Életmód#madár#galambriasztó#tüske#fészek#hollandia#alkalmazkodás#állatbűnözés

Címlapról ajánljuk