Életmód

Az ókori egyiptomiak hüvelyváladékot és hallucinogén drogokat ittak

rtl.hurtl.hu

2023. június 5. 18:54

Nem biztos, hogy ezt mindenki akarta tudni, de ha már itt vagyunk, nézzük meg az okokat is.

Egy mintegy kétezer éves váza tartalmát elemezték tudósok, és úgy tűnik, egy olyan főzetet találtak benne, amelyben számos hallucinogén növény, szesz, méz és különféle emberi testnedvek is voltak – írja az IFL Science.

A kutatók egy még nem felülvizsgált tanulmányban ismertették a felfedezésüket, és kifejtették, hogy a hardcore italt valószínűleg „rituális gyakorlatokhoz” fogyasztották, amelyek egy Bes nevű istenséghez kapcsolódtak. Bes hívei az istenség képmásával ellátott kerámiaedényekből, úgynevezett „Bes-vázákból” fogyasztották a titokzatos folyadékot, amit jótékony hatásúnak véltek. 

A kutatóknak sikerült meghatározniuk a folyadék összetevőit, és arra jutottak, hogy az ital egy Peganum harmala nevű pszichoaktív növényt tartalmazott (közismertebb nevén szíriai rutafű). „Ennek a növénynek a magvai nagy mennyiségben termelik az alkaloidákat, a harmint és a harmalint, amelyek álomszerű látomásokat idéznek elő” – magyarázzák a tanulmány szerzői.

Egy másik pszichoaktív növény, a Nymphaea caerulea – vagy kék vízililiom – nyomait is kimutatták a Bes-vázában, de találtak még erjesztett gyümölcsből származó alkoholt és mézet, méhpempőt is. 

Az ősi főzet egyébként „nagy mennyiségben tartalmazott emberi fehérjéket” is, amelyeket nyilvánvalóan rituális céllal adtak hozzá. „Ide tartoznak az olyan folyadékok, mint az anyatej, az orális vagy vaginális váladék és a vér” – tették hozzá.

Nyitókép: Pixabay

#Életmód#ókor#ókori egyiptomiak#főzet#vér#drog#váladék

Címlapról ajánljuk