Életmód

Dohányzásmentes világnap: Svédország már majdnem füstmentes

rtl.hurtl.hu

2023. május 31. 12:35

A baj csak az, hogy a cigaretta helyét egy másik erős függőséget okozó nikotintermék vette át a skandináv országban.

Lassan füstmentes országnak nyilváníthatják Svédországot – írja az AP hírügynökség a Dohányzásmentes Világnap alkalmából. Ahhoz, hogy egy ország kiérdemelje ezt a jelzőt, az kell, hogy a népességben 5 százalék alatt legyen azok aránya, akik naponta rágyújtanak.

Számos szakértő szerint az eredmény a dohányzásellenes kampányoknak és jogszabályoknak köszönhető, mások viszont annak tulajdonítják, hogy az országban népszerű a snüssz, az EU-szerte betiltott füstmentes dohánytermék, melynek tilalma alól Svédország mentességet élvez.

Bármi is az indok, már csak karnyújtásnyira van az 5 százalékos küszöb. 2019-ben a 15 évnél idősebb svédek 6,4 százaléka dohányzott naponta, ami már akkor is a legalacsonyabb arány volt az EU-ban, ahol 18,5 százalék a rendszeres dohányosok aránya. Tavaly már csak 5,6 százaléknyian gyújtottak rá naponta Svédországban.

Szeretünk egészségesen élni, szerintem ez az oka

– mondta egy stockholmi lakos. Húsz éve még majdnem 20 százalék volt a dohányosok aránya, de akkoriban ez is alacsonynak számított. A csökkenésnek egészségügyi haszna is van, például viszonylag alacsony a tüdőrákosok aránya.

A svéd rákellenes szövetség főtitkára szerint az ország az elsők között korlátozta a dohányzást nyilvános helyeken, buszmegállókban és a kávézók teraszain. Fontos szerepet játszottak a cigarettára kivetett adók és a dohánytermékek hirdetésének korlátozása. Ugyanakkor a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokban magasabb a dohányosok aránya.

A snüsszgyártók ugyan a dohányzás kevésbé káros alternatívájaként tekintenek termékeikre, és magukénak tartják az eredményt, a svéd egészségügyi hatóságok nem tanácsolják a cigarettázóknak, hogy az ugyancsak erős függőséget okozó nikotinkészítményre váltsanak.

„Nem látom okát annak, hogy szembeállítsunk két káros terméket”, mondta a főtitkár, aki szerint a snüssznek is van számos egészségügyi kockázata. Tanulmányok szerint fokozza a szívbetegségek és a diabétesz, illetve terhesség alatti fogyasztás esetén a koraszülés veszélyét is.

A WHO szerint Türkmenisztán Svédország előtt jár, ott már 5 százalék alatti a dohányzók aránya, de ez főleg annak köszönhető, hogy a nők szinte egyáltalán nem dohányoznak. A férfiak közt 7 százalék a rendszeres dohányosok aránya. A világszervezet ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy ha a snüsszt és a hasonló termékeket is figyelembe veszik, a svéd felnőtt népesség körében 20 százaléknál is többet tesz ki a dohányterméket fogyasztók aránya. A WHO szerint

az úgynevezett „ártalomcsökkentő megközelítés” hirdetése is csak egy módja annak, hogy a dohányipar megpróbálja félrevezetni az embereket a termékeik eredendően veszélyes jellegét illetően.

Nyitókép: iStock / Getty Images Plus

#Életmód#dohányzás#svédország#snüssz#cigaretta#who#egészség#Türkmenisztán

Címlapról ajánljuk