Életmód

„Az idős embereket nagyon megbetegíti, sőt meg is ölheti őket” – a Covidhoz és az influenzához hasonló vírus veszélyeire figyelmeztetnek az orvosok

rtl.hurtl.hu

2023. május 31. 16:26

Az orvosok attól tartanak, hogy az emberek nincsenek tisztában a humán metapneumo vírus (HMPV) súlyosságával, egy olyan vírussal, amelynek a Covidhoz és az influenzához hasonló tünetei vannak, és egyre jobban terjed, súlyos tüdőgyulladást is okozhat.

A humán metapneumo vírus (HMPV) egy olyan vírus, amely nem biztos, hogy mindenki számára ismerős. Ugyanazokkal a tünetekkel jár, mint a Covid és az influenza – köhögést, orrfolyást vagy orrdugulást okoz –, és egyre gyakoribb.

Tanulmányok kimutatták, hogy az elmúlt négy évben a HMPV ugyanolyan gyakori volt a kórházban fekvő nyugdíjasok körében, mint az RSV és az influenza. A HMPV, amely akár súlyos tüdőgyulladást is okozhat, és az elmúlt 25 évben az RSV után a második leggyakoribb oka volt a légúti fertőzéseknek gyerekeknél.

Dr. John Williams, a pennsylvaniai Pittsburghi Egyetem gyermekorvosa attól tart, hogy az emberek nincsenek tisztában ennek a vírusnak a veszélyeivel, pedig akár halálos is lehet.

Ez a legfontosabb vírus, amiről még soha nem hallottak az emberek. Ez a három nagy vírus a gyerekeknél és a felnőtteknél, ami miatt a legvalószínűbb, hogy az emberek kórházba kerülnek és súlyos betegséget okoznak. Ez a három söpör végig az idősek otthonain, és az idős embereket nagyon megbetegíti, sőt meg is ölheti őket

– mondta Dr. John Williams.

Az orvos szerint aggasztó, hogy a legtöbb ember, aki elkapja a HMPV-t, nem is sejti, mivel a kórházakon kívül ritkán vizsgálják a betegeket erre a vírusra.

Fotó: pexels.com, Andrea Piacquadio

#Életmód#hmpv#covid#influenza#rsv#vírus#tüdőgyulladás

Címlapról ajánljuk