Életmód

Saját utódaikkal népesítenék be a világot a Szilícium-völgy milliárdosai – van, aki Orbán Viktor politikájához hasonlítja az elképzeléseiket

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2023. május 21. 15:18

Az emberiség jövője miatti aggodalom álcája mögött az sejlik fel, hogy az elitnek nagyon is konkrét elképzelései vannak arról, hogy kik azok, akiknek a megszületése kívánatosabb másokénál. A technológia arra is lehetőséget ad, hogy kiválasszák a tökéletesnek vélt utódot. 

A Szilícium-völgy techvállalkozói azt számolgatják, hogyan népesíthetnék be leszármazottaik a világot. Ha van nyolc gyerekük, akiknek ugyancsak lesz majd nyolc-nyolc gyerekük, és az ő gyerekeiknek is nyolc-nyolc gyerekük, a végén ők teszik ki majd a világ népességének többségét – magyarázta a Telegraph cikkében a „pronatalizmus” egyik reklámarcaként ismertté vált Malcolm Collins. 

Az Insider korábban arról írt, hogy a tízgyerekes Elon Musk nem tagadja, mekkora csodálója Dzsingisz kánnak, a XIII. századi mongol uralkodónak, akinek genetikai öröksége állítólag ma élő emberek millióinál kimutatható. A kiskorú lányok szexuális kizsákmányolása miatt börtönbe került, majd ott rejtélyesen elhalálozott üzletember, Jeffrey Epstein pedig húsz nőt akart teherbe ejteni új-mexikói birtokán, hogy saját génállományát terjessze.

A 2010-es években a techipar milliárdosait a hosszú élet foglalkoztatta: olyan biotech-cégekbe öntötték a milliárdokat, amelyektől a halál legyőzését remélték. A fizetőképes 

ügyfelek élettartamának radikális kiterjesztésére irányuló próbálkozások azonban nem hoztak áttörést, így a szupergazdagok figyelme a saját, felsőbbrendűnek gondolt génjeik továbbörökítése felé fordult.

Az épp ezzel foglalatoskodó milliárdosok szívesebben hangoztatják, hogy a népességcsökkenés miatti aggodalom vezeti őket, Elon Musk néhány éve a civilizáció összeomlását vetítette előre, ha nem születik elég gyerek. Csakhogy a világ népessége egyelőre növekszik, a Pew Research Center elemzése szerint az évszázad végén 10,9 milliárd főnél éri el a csúcsát, azután indul csökkenésnek. A növekedés elsősorban Afrikának köszönhető.

Hipszter eugenika

A 35 éves Simone Collins nyitott kapcsolatban élő kaliforniai hippi szülők gyereke, aki lázadásból volt jó tanuló, felnőtt korára pedig meggyőződésévé vált, hogy egyedülálló, gyerektelen életet akar élni. Találkozott azonban Malcolmmal, akivel bár megígértette, hogy négy hónap után szakítanak, ebből az lett, hogy a férfi másfél év múlva megkérte a kezét.

Azt mesélik, hogy Malcolm már a második randevújukon felvetette a gyerekvállalás kérdését, ami azután vált különösen fontossá a férfi számára, hogy kockázati tőkebefektetőként Dél-Koreában járva megtudta, hogy a világon az egyik legalacsonyabb, 0,8 a termékenységi ráta az országban, azaz ennyi gyerek jut egy szülőképes korúnak tekintett nőre. Malcolm szerint ha a dél-koreaiak állatfaj lennének, már veszélyeztetettnek tekintenénk őket.

A pár elmondása szerint Simone azért gondolta meg magát, mert Malcolm megígérte neki, hogy nem kell feláldoznia a karrierjét. A nő termékenységi problémái miatt mesterséges megtermékenyítésre volt szükségük a gyerekvállaláshoz. Két gyerekük – Octavian és Torsten – már megszületett, amikor Simone hallott a Genomic Prediction nevű cégről, amely a lefagyasztott embriókat beültetés előtt különféle genetikai rendellenességek kockázata alapján szűri.

Collinsék azonban nem érték be ennyivel: a Genomic Prediction által kinyert adatokat elvitték egy SelfDecode nevű céghez, ami alapvetően felnőtt DNS-minták elemzésével foglalkozik. Ezután 

a kanapén ülve, egy piros és zöld számokkal teli táblázatot nézegetve választották ki a beültetendő embriót, elsősorban a szellemi teljesítőképességre hatással levő tényezőkre összpontosítva. 

Egyedül az autizmus kockázatát nem vették figyelembe, ugyanis Simone-t magát is autizmussal diagnosztizálták, és úgy gondolja, hogy ha vannak is nehézségei bizonyos helyzetekben, megfelelő körülmények között túlszárnyal másokat.

Az interneten a „hipszter eugenikusok” jelzőt ragasztották a párra azok, akiket ez a szelekció a náci Németország kísérleteire emlékeztetett. Malcolmot ez annyira szórakoztatta, hogy névjegykártyát akart csináltatni a „hipszter eugenikus” titulussal, Simone pedig azzal érvelt, hogy zsidó nagyanyja a nácik által megszállt Franciaországból menekült el, ő pedig nem semmisít meg embereket, csak a saját genetikai állományából válogat.

Kislányuk, Titan Invictus már ennek a kiválasztásnak az eredménye – a házaspár a lányainak nem akar nőies neveket adni, mert azt gondolják, hogy úgy kevésbé veszik majd őket komolyan. A szülőség mellett teljes munkaidőben vezetik utazási irodájukat, emellett könyveket írnak, és nonprofit projektekkel terjesztik eszméiket, amire jövedelmük csaknem felét fordították tavaly. Simone a terhességei alatt sem vett ki szabadságot, még a szülés közben is üzleti megkeresésekre válaszolt. Az anyaság szerinte még növeli is a produktivitását: „úgyis felkelek háromóránként, akkor miért ne válaszolnék meg néhány emailt?”

Feláldozzák magukat

Az Insider újságíróját XVIII. századi vidéki birtokán fogadta a pár, Simone fehér inget, hosszú fekete szoknyát, Martens bakancsot, vörös rúzst és vastag keretes szemüveget viselt. Mint később elmondta, nem törődött anyósa kérésével, hogy ne öltözzön úgy a sajtó előtt, mint „egy kibaszott zarándok”. Malcolm galléros fekete pólót húzott, és Simone kerek szemüvegével szemben szögleteset visel – azt mondják, feladatuk komolyságának megfelelően válogatták össze a ruhatárukat.

Az eliteket akarják ösztönözni arra, hogy vállaljanak több gyereket, és nem pusztán a születésszám növelése a céljuk, de az is, hogy elképzeléseik köré olyan kultúrát építsenek, aminek köszönhetően utódjaik lesznek a jövőben a világ vezetői. Collinsék vallási szélsőségekhez nem kötődnek, szekuláris reformátusoknak vallják magukat, az Insider-cikk szerint ugyanakkor vonzódnak az eleve elrendelés gondolatához, és úgy gondolják, egyes embereket kiválasztottak arra, hogy felsőbbrendűek legyenek.

A fél évvel később megjelent Telegraph-cikkben már sokkal puhábbnak látszó álláspontot fogalmaznak meg: azt mondják, olyan mozgalmat akarnak, ami támogat minden bőrszínű és vallású embert, aki nagycsaládos akar lenni, de a társadalom akadályokat gördít elé. Reagáltak arra is, hogy sokan A szolgálólány meséjéhez hasonlítják elképzeléseiket, amelyben szülőgépként zsákmányolják ki a termékeny nőket: szerintük épp egy ilyen jövőt akadályoznak meg azzal, hogy önként vállalkoznak a szaporodásra. Abortuszellenes nézeteket sem vallanak, ellenzik, hogy bármilyen nyomás nehezedjen azokra, akik nem akarnak gyereket.

A Szilícium-völgy milliárdosai körében népszerű az elképzelés, hogy „feláldozzák magukat”, és utódaikkal népesítsék be a világot „az emberiség túlélése érdekében”, de Malcolm szerint sokan inkább titokban tartják ez irányú törekvéseiket, hogy ne veszélyeztessék a sikert. A köreikben népszerű „hosszútávista” filozófia egyik alapító atyja, Nick Bostrom szerint a magasabb intellektusú egyének termékenységének csökkenése a fejlett civilizáció pusztulásához vezet, William MacAskill pedig azt vetette fel, hogy ennek ellensúlyozására klónozással vagy genetikai optimalizációval a népesség egy kis részét „Einstein-szintű” képességekkel ruházzák fel.

A Telegraph cikke idézi Émile P. Torrest, aki a hosszútávizmus képviselőjéből annak kritikusává vált: szerinte 

ez a fajta „önkéntes”, „liberális” eugenika is ugyanazt a hatást válthatja ki, mint a kényszerítő jellegű, megerősítve azokat a tulajdonságokat, amelyeket az uralkodó ideológia kívánatosnak tart: a világosabb bőrszínt, a matematikai gondolkodást és a versengésre való hajlamot.

A Guardian szerzője, Arwa Mahdawi úgy fogalmazott: bár a pronatalisták nem mondják ki nyíltan, hogy a fehér emberek megszületéséért küzdenek, nézeteiket nagyon vékony vonal választja el a rasszista és antiszemita népességcsere-elmélettől, ami szerint bevándorlókkal akarják felváltani a fehér európaiakat és amerikaiakat. Ő egyenesen Orbán Viktorral példálózik, aki többször beszélt arról, hogy Európában egyre kevesebb gyerek születik, amire a nyugati államok válasza a bevándorlás, ő viszont ezt megadásnak tekinti, és magyar gyerekek megszületésében látja a megoldást.

#Életmód#szaporodás#népesedés#eugenika#Szilícium-völgy#elon musk#ma

Címlapról ajánljuk