Életmód

Az amerikai parkszolgálat tanácsa medvetámadás esetére: Ne hagyjuk hátra a lassú barátunkat azért, hogy mi megmeneküljünk!

rtl.hurtl.hu

2023. március 4. 15:18

Végül is, jogos tanács. 

Az amerikai Nemzeti Parkszolgálat (NPS) megosztott néhány időszerű medvebiztonsági tanácsot a tavasz közeledtével, azonban a posztjuk egy pillanat alatt világhírűvé vált. 

A szövetségi ügynökség külön tanácsként javasolta, hogy 

ne áldozzuk fel lassú barátunkat annak érdekében, hogy mi megmeneküljünk, ha medve támad ránk.

Emlékeztettek: tudják, hogy a medveészlelés mindig izgalmas pillanat, de a nemzeti parkok látogatóinak soha nem szabad elfelejteniük, hogy a medvék vadállatok és sok kárt okozhatnak. Tavaly októberben egy grizzlymedve megtámadott két egyetemistát a wyomingi Shoshone Nemzeti Erdőben, míg ugyanebben a hónapban egy madárvadászt eltaposott egy másik grizzlymedve a montanai Glacier Nemzeti Parkban.

A tavasz közeledtével a medvék is aktívabbak lesznek, így a turistáknak is észnél kell lenniük. A parkszolgálat megjegyezte, hogy a medvetámadások ritkák, a látogatók pedig egy sor szabály betartásával biztonságban lehetnek. 

Az NPS szerint el kell kerülni a medvékkel való találkozást, akár távolságtartással, akár azzal, hogy igyekezni kell nem meglepni őket. Ha egy medve mégis felfigyelne valakire, akkor annak érdemes nyugodtnak maradnia, felvenni a kisgyermeket (ha van), és elkerülni a hangos zajokat. A szolgálat azt javasolja, ne fussunk el, helyette lassan, oldalazva távolodjunk el a medvétől. 

Nyitókép: illusztráció – Fotó: Rosta Tibor / MTI

#Életmód#medve#medvetámadás#tippek#mit tegyünk#nemzeti park#szolgálat#tanácsok

Címlapról ajánljuk