Életmód

A médiahatóságot aggasztják, hogy tiktokoznak a gyerekek

rtl.hurtl.hu

2023. január 23. 17:43

Az NMHH felmérése szerint a felsősöknél „virágzik a közösségi média”, leginkább a Facebookot, az Instagramot és a TikTokot használják.

Aggasztónak tartja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), hogy a 10-15 évesek egy átlagos hétköznapon mintegy 2 órát, hétvégenként pedig csaknem 3 órát töltenek a világhálón, egyebek közt a TikTokon – közölte az NMHH Kommunikációs Igazgatósága egy tavaly ősszel végzett kutatás eredményét ismertetve hétfőn.

Az adatok szerint óvodáskorban internethasználatról és online játékokról alig lehet beszélni, még a hagyományos játékoké a főszerep. Az internetezés szinte kizárólagos célja, hogy a gyerekek megnézzék kedvenc meséiket és rajzfilmjeiket, elsősorban a YouTube-on, illetve néhány meseoldalon.

Az alsós gyerekeknél már megjelennek az online játékok, de még viszonylag erős szülői felügyelet mellett.

A 6-11 évesek mindennapjaiban a gyermekfilmek mellett már nagyobb mértékben jelen vannak a rövid, színes, vicces videók és online játékok: a lányoknál inkább öltöztetős, állatos, gondoskodásra épülők, a fiúknál pedig a Minecraft és a Fortnite

– állapították meg.

Ugyanebben a korosztályban az internetezés évfolyamról évfolyamra egyre komolyabb szerepet tölt be az oktatásban és az idegennyelv-tanulásban. Náluk jelenik meg gyakrabban a közösségimédia-használat, azon belül is most már inkább a TikTok, mint a Facebook – írták.

A 10-15 évesek között az NMHH szerint „virágzik a közösségi média”, leginkább a Facebookot, az Instagramot és a TikTokot használják. 

Ebben a korosztályban három gyerekből ketten fent vannak a Facebookon, de erős a TikTok-jelenlét is: minden második-harmadik gyerek „tiktokozik”.


Azt is megállapították, hogy a felsősök esetében a közösségi média jó eszköze a távoli rokonokkal, barátokkal való kapcsolattartásnak is. A megkérdezett családok többségében a gyerekek jelentős része a felső tagozatba lépve kapja meg első okostelefonját.

A felsősök szüleinek 17 százaléka számolt be arról, hogy gyermekeik internetes zaklatásnak is ki vannak téve – írták. Tizedük pedig azt is elmondta, hogy gyermekük jelszavát ellopták vagy profilját feltörték – tették hozzá.

Ők egybehangzóan leginkább a gyermekeiket érő zaklatásoktól, agresszív, szexuális tartalmak jelenlététől félnek, de tartanak attól is, hogy gyermekükben internetes függőség alakul ki – írta az NMHH.

Nyitókép: Cégtáblák a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa székhelyének bejáratánál a főváros VIII. kerületében, a Reviczky utcában. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László.

#Életmód#nmhh#médiahatóság#facebook#instagram#tiktok#kutatás#felmérés

Címlapról ajánljuk