Életmód

Útban vannak az egrieknek a hódok, lerombolnák a váraikat

rtl.hurtl.hu

2022. november 26. 8:22

A szülők a patakparton játszó gyerekeket féltik az állatoktól.

Felháborodott szülők fordultak az egri önkormányzathoz: szerintük a hódok annyira elszaporodtak az Eger-patakban, hogy már aggódnak az ott játszó gyerekeik testi épsége miatt.

Minczér Gábor alpolgármester a Blikknek azt mondta, hogy a hódok tevékenysége jelentős károkat okoz a védművekben, gátakban is, amelyek állékonysága veszélybe kerülhet. Az illetékesek a hódvárakat tavasszal el fogják bontani, részlegesen vagy teljesen.

Misik Tamás biológus ugyanakkor azt mondta a lapnak: az Eger-patak élővíz, és bármilyen élőhely esetében nincs jogunk meghatározni, hogy ott milyen faj élhet. Különösen igaz ez akkor, ha őshonos fajról van szó, aminek hazai megtelepedésére a szakma rengeteg pénzt és energiát áldozott.

Azt viszont a szakember sem vitatja, hogy a hódvár felduzzasztja az előtte lévő patakszakaszt, a vízügy a nagyobb esőzések során kialakult heves árvizek levonulását akadályozó építményt lát a hódvárban.

Útban vannak az egrieknek a hódok, lerombolnák a váraikat

Csathó Tibor, az Életfa Környezetvédő Szövetség elnöke szerint hiába kapott a vízügy engedélyt a hódvárak elbontására, sokan tiltakoznak ellene. Környezetvédelmi szempontból pozitívnak látja a hódok jelenlétét, aszályos időszakban a talajvizet is megtartják.

A szakemberek abban bíznak, hogy sikerül kompromisszumos megoldást találni, már csak azért is, mert a bontás után a hódok könnyedén újraépítik, amit az ember elpusztított.

Nyitókép (illusztráció): MTI/EPA-ANSA/Andrea Fasani

#Életmód#eger#hód#természetvédelem

Címlapról ajánljuk