Életmód

Kutatók megszámolták a csikló idegvégződéseinek számát, és fontos dologra jöttek rá

rtl.hurtl.hu

2022. október 28. 18:09

Úgy tűnik, a „női örömközpont” még érzékenyebb, mint azt eddig gondoltuk. 

Az Oregon Health & Science University kutatói elvégezték az erogén zónában található idegvégződések első ismert számbavételét – írja a DailyMail.

Eredményeik szerint a csikló több mint 10 ezer idegvégződést tartalmaz – 20 százalékkal többet, mint korábban becsülték.

Megdöbbentő belegondolni, hogy több mint 10 ezer idegvégződés koncentrálódik egy olyan kis helyen, mint a csikló – mondta Dr. Blair Peters, a tanulmány vezető szerzője.

A csikló az egyetlen olyan emberi szerv, amelynek kizárólagos célja az örömszerzés.

Olyan idegekből áll, amelyek elektromos impulzusokat közvetítenek az agy és a test többi része között, és amelyek lehetővé teszik a nők számára, hogy érezzék azt és reagáljanak az érintésre. Míg a csikló szemmel látható része a testen kívül található, a szerv nagy része a testen belül helyezkedik el.

Korábbi, állatkísérletekben végzett tanulmányok szerint a csikló körülbelül 8000 idegvégződést tartalmaz, az új tanulmányban azonban a kutatók azt vizsgálták, hogy ez a számolás pontos-e, ha embereken végzik el.

A csapat hét nemi megerősítő műtéten átesett felnőttől gyűjtött szövetet a kísérlethez. 

A szöveteket megfestették és mikroszkóp alatt 1000-szeresére nagyították, így a kutatók megszámolhatták az egyes idegrostokat. A minták átlagosan körülbelül 5140 háti klitorisz idegvégződést tartalmaztak, és mivel ez szimmetrikus, megszorozták kettővel, hogy megbecsüljék a csikló idegvégződéseinek teljes számát: ez 10 281 volt. 

„Ez különösen meglepő, ha a csiklót az emberi test más, nagyobb struktúráihoz hasonlítjuk. A csuklón és a kézen keresztül futó, a kéztőalagút-szindrómában érintett középső ideg ismert arról, hogy nagy idegrost-sűrűséggel rendelkezik. Annak ellenére, hogy a kéz sokszor nagyobb, mint a csikló, a középső ideg csak körülbelül 18 000 idegrostot tartalmaz, vagyis kevesebb mint kétszer annyi idegrostot, mint amennyi a sokkal kisebb csiklóban található” – mondta Peters. 

A csapat most azt reméli, hogy tanulmányozhatja és megszámolhatja a pénisz makkján található idegvégződések számát, amelyről köztudott, hogy a férfiaknál örömérzetet vált ki.

Nyitókép: dvulikaia / Getty Images

#Életmód#csikló#klitorisz#idegvégződés#szex

Címlapról ajánljuk