Életmód

5 dolog, ami be kell hogy indítsa a vészjelzőt egy párkapcsolat elején

rtl.hurtl.hu

2022. október 20. 10:47

Amikor épp egy jól irányzott fejessel vetjük bele magunkat, nagyon nehéz kívülről, higgadt objektivitással szemlélni az alakuló párkapcsolatot. Pedig ilyenkor lenne érdemes nagyon is résen lenni, mert van néhány olyan intő jel, ami idejében felhívja a figyelmet a későbbi problémákra.

A rózsaszín ködből nehéz kilátni, a legfontosabb dolog ezért a párkapcsolatok kezdeti szakaszában, hogy hallgassunk megérzéseinkre és testünk jelzéseire. Ha valami ebben az időszakban még csak kicsit kényelmetlen, vagy alig észrevehető kellemetlen érzést jelent, az a köd kitisztultával valószínűleg kifejezetten fájdalmas lesz. Ha egy alakuló párkapcsolatban partnerünkkel kapcsolatban aggodalommal, rossz érzéssel vagy bizonytalansággal tölt el valami, érdemes figyelni a belső hangra és választ keresni a problémákra. Emellett fontos figyelembe venni az alábbi jeleket is, amelyek egyetlen párkapcsolati szakaszban sem vetítenek előre sok jót, a kapcsolat elején viszont kifejezetten aggasztóak.

1. Burkolt kritika és passzív agresszivitás

Ha újdonsült partnerünk rendszeresen kritizál, illetve ha passzívan vagy akár kevésbé rejtett módon agresszívan lép fel, érdemes átgondolni, valóban a megfelelő partnert választottuk-e. Az olyan megjegyzések, mint „Azért jobban is kicsíphetted volna magad a randevúra” a kapcsolat későbbi szakaszában is kifejezetten bántóak lehetnek. Ilyenkor pedig, amikor még a másik iránti rajongásnak, de legalábbis izgatottságnak kellene dominálnia, kifejezetten intő jel. 

Az ilyen jellegű érzelmi bántalmazások az önbizalom csökkenéséhez, csökkentértékűség kialakulásához és szorongáshoz vezethetnek, 

ami minden, csak nem egy jól működő kapcsolat megalapozója.

2. Nyilvános basáskodás

Egy párkapcsolat igazi próbája az összeköltözés, hiszen ekkor ismerjük meg a másikat a hétköznapi élethelyzetekben. Azonban vannak olyan interakciók, amelyekből már azelőtt következtetéseket vonhatunk le, hogy összekötnénk az életünket a másikkal. Az, ahogy valaki a nála gyengébbekkel,a kiszolgáltatottakkal, vagy akár csak egyenlőtlen viszonyban lévőkkel bánik, rengeteget elmond arról, mit is tart az emberi kapcsolatokról.  

Érdemes például megfigyelni partnerünk viselkedését a pincérekkel és felszolgálókkal. 

Kellő tisztelettel, egyenrangúan beszél velük, vagy vélt hatalmát fitogtatja? Akármelyik is történik, az nagyon sokat elárul a viszonyulásairól.

3.  Felelőtlen viselkedés

A felnőtté válás fontos lépései közé tartozik, hogy az ember tanul a hibáiból, és igyekszik felelősséget vállalni a rossz döntéseiért is. Ha olyan felnőtt emberrel hoz össze bennünket a sors, aki gyerekesen viselkedik, nem vállalja fel a hibáit, vagy ha folyamatosan kisebb-nagyobb bajba keveredik a nem felelős viselkedés miatt, jobb, ha felfigyelünk ezekre a jelekre. 

Ha valakinek folyamatosan a saját maga körüli tűzoltással kell foglalkoznia, nagy valószínűséggel jóval kevesebb energiát tud a kapcsolatba tenni, mint amennyire a másik félnek szüksége lenne. Az ilyen típusú ember nagy felelősséget tesz a partnerére, miközben nem tudja annak kitüntető figyelmét viszonozni.

4. Exek befeketítése

Mindannyiunk múltjában vannak jobb és rosszabb döntések eredményeképp létrejött kapcsolatok, és előfordul, hogy egy-egy kapcsolatról úgy vélekedünk, jobb lett volna, ha meg sem történik. Amikor azonban valaki minden exéről elítélően nyilatkozik, vagy egy-egy korábbi partnerével kapcsolatban azon az állásponton van, hogy minden a másik hibája volt, az több mint gyanút keltő.

5. Minimális kommunikáció

Azt veszi észre, hogy ön az egyetlen, aki kommunikál a kapcsolatban, és aki erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy a problémákat meg tudják beszélni? Az őszinte kommunikáció a kapcsolatok legelejétől kezdve nagyon fontos, és egy egészséges párkapcsolat mindkét fél számára biztonságos teret ad ahhoz, hogy problémákról, nehézségekről beszélni lehessen – anélkül, hogy elmarasztalástól vagy bántó kritikáktól kelljen félni.

Nyitókép: Franka Potente fut az 1998-as német kultfilmben, A lé meg a Lolában. Fotó: Impress Own/United Archives via Getty Images

 

 

#Életmód#párkapcsolat#bántalmazás#nárcisztikus#red flag#figyelmeztető jel#ma

Címlapról ajánljuk