Életmód

Thomas Simpsonnak hívja anyukája azt a hatéves kisfiút, aki annyi narancsot evett, hogy besárgult

rtl.hurtl.hu

2022. október 5. 13:47

Először májbetegségre gyanakodtak.

Az angliai Paigntonban élő Charlotte Travers nem tudja, milyen nehéz más szülőknek rávenni a gyereküket arra, hogy egyenek sok gyümölcsöt és zöldséget: hatéves kisfia, Thomas ugyanis önszántából falja a narancsot és a mandarint, egy nap akár egy szatyorral is képes megenni belőle – írja a Daily Mail.

Ez odáig vezetett, hogy besárgult a kisfiú bőre – bár az anyuka először megijedt, most már viccelődik rajta, a 32 éves nő „Thomas Simpsonnak” nevezi kisfiát a rajzfilmsorozat szereplőinek színére utalva. Charlotte kezdetben arra gyanakodott, hogy Thomasnak májbetegsége lehet, de a gyerekorvos ezt kizárta, mert a szemei nem sárgultak be. A laborvizsgálat sem mutatott rendellenességet.

Az anyukának ezután eszébe jutott, hogy említést tegyen az orvosnak kisfia gyümölcsevési szokásairól, a rejtély pedig megoldódott. A narancsnak, vagy épp a mangónak, baracknak és a töknek is magas a béta-karotin tartalma, aminek jellegzetes színük köszönhető. Ez nagy mennyiségben karotinémiát okoz, ami a bőr elszíneződésével jár, de más gondot nem okoz.

Épp ezért Charlotte azt mondta: nem fogja arra kérni Thomast, hogy változtasson a szokásán, a gyümölcsöstálból továbbra is annyit ehet, amennyit akar.

Nyitókép: Stephen Shugerman/Getty Images

#Életmód#narancs#béta-karotin#evés

Címlapról ajánljuk